מזעזע!!!

חדשות כיפה חברים מקשיבים 21/11/06 08:48 ל בחשון התשסז

שאלה

שלום רב

קראתי בספר המידות משפט שאומר שכאשר אישה נפטרת מן העולם ובעלה נושא אישה אחרת האישה הראשונה דווקא מתהפכת בקברה!!!!!!1 תמוהה בעיני הדבר אשמח להבין את המשפט הזה מה הוא אומר? הגיוני שאישה שנפטרה מן העולם תסבול בעולם הבא תתהפך בקברה כי בעלה רצה להמשיך בחייו? אני לא מבינה זה משפט מלחיץ ומזעזע למשמע הדברים.... חבריי שאינם דתיים שואלים אותי שוב ושוב מה הפרוש ואיני יודעת מה להשיב כי איני מבינה בדיוק כמותם אשמח לקבל תשובה מעמיקה

תשובה

שלום רב,

קודם כל הרשי לי להעיר לך. ישנם דברים בדברי ר´ נחמן מברסלב שקשורים לענייני קבלה עמוקים מאוד. לפעמים הקריאה בדברים כאלו לפני שנבנתה הקומה הרוחנית היסודית יותר יכולה לפגוע. צריך המון זהירות בקריאת דברי קבלה כי זה יכול להביא לבלבול רוחני ולהשיג את ההיפך. אין מדובר פה בעניינים כאלה פשוטים של "מה אכפת לאשתו" וזה לא יפה... אלו עניינים שקשורים לקבלה והם מאוד עמוקים ועצם השאלה מראה שלא בטוח שזה טוב לך לקרוא בספרים כאלו ואם כבר את קוראת אין זה הכרחי לנסות להבין כל דבר כי יש עניינים שקשורים לדברים עמוקים מאוד.

אישית אני בעד שאנשים יקראו ספרים באמונה יותר לרמתם ואף על פי שקבלה זה דבר מאוד מושך, ללא ההכנה הראויה יכול הדבר ליצור בנייה לא טובה לנפש האדם.

כפי שאמרתי, השאלה פה איננה מה נכון לעשות והאם אשתו בעד זה שהוא מתחתן אם אשה אחרת או לא בעד זה...
זה לא סרט קולנוע שאנחנו מדמיינים את אשתו עומדת למעלה והאם היא מחייכת אליו או לא... לא זו השאלה פה. ברור שהתורה רואה כדבר טוב לשאת אשה שניה ואין זה דבר פסול. ברור שגם מצד אשתו זה הדבר הנכון לעשות, אומנם יש פה שאלה רוחנית עקרונית.

אנחנו כמובן מדברים פה במקרה של אלמן שברור שאשתו הראשונה היא אשתו האמיתית והשניה זה איזושהי נחמה על אשתו הראשונה. בדרך כלל, כשאדם בגיל 40 מתה אשתו אין האשה השניה תחליף לאשה הראשונה אלא איזושהי נחמה ובדרך כלל גם האשה השניה היא אלמנה והדברים מצידה אותו הדבר...

ברור שיש לכל אדם קשר רוחני פנימי עם אשתו האמיתית. זהו קשר נשמתי וחיבור של האחד שבהם. ובאמת מצד העולם המתוקן שאין בו מוות לא צריך להיות ביניהם ניתוק אלא שהמוות שקיים בעולם גרם ניתוק מעוות זה.

לכן כפיתרון בעולם בו אנחנו חיים, עולם שיש בו חיסרון, ועולם שיש בו מוות. האדם אכן נושא אשה שנייה אבל כמובן שיש לזה השלכות רוחניות ואין זה דבר נוח לכתחילה וזה פוגע איפשהו רוחנית בקשר שלו עם אשתו הראשונה..

אין זה אומר שזה לא הצעד הנכון, אבל לא כל פיתרון הוא פיתרון שלם. הפיתרון השלם הוא תחיית המתים שבו שניהם יחיו ביחד לתמיד אומנם בינתיים יש פה פיתרון לאדם שיש בו חיסרון מצד אחר.

ככה זה בחיים. כשאדם לוקח תרופה הרבה פעמים זה מרפא פצע אחד אבל יכול לפגוע קצת במשהו אחר.. אין זה אומר שהוא לא ייקח תרופה אבל עדיין לכל דבר שהוא "בדיעבד" יש מחיר. והעובדה שאנשים מתים ואדם צריך לישא אשה שניה זה משהו בדיעבד שנובע מחטא האדם הראשון והמוות שקיים בעולם. אם כן זה מאוד הגיוני שיש לזה פגיעה בהשלכות רוחניות בקשר האמיתי והשלם שיש בין איש לאשתו הראשונה ושעל גביו מגיע משהו שאיננו שלם.

אין זה מקור לזעזוע אלא להגיון פשוט... כמובן צריך להבין בתור הנחה כיצד העולם עובד היום ושזוגות שניים ברוב הפעמים שניהם יסכימו שהקשר ביניהם הוא בסיס של נחמה מסויימת ושניהם לעתיד מצפים לחיות שוב עם זוגם הראשון...

אם כן כמובן שהאשה רוצה שבעלה ימשיך את מסלול חייו אבל אין זה אומר שהיא לא מצטערת מזה ואין זה צער של "קנאה" אלא מדובר פה על משהו עמוק ורוחני וקשר פנימי ביניהם שיוצר את החולשה הזו,

שוב אני אומר צריך לא להסתכל פה במבט של העולם הזה ולכן זה לא משהו שצריך להסביר לחילונים ואינני בטוח גם שלעצמך כי אלו דברים עמוקים שקשורים לחיבורים רוחניים וסודות התורה וזה לא שאלות של "מה אכפת לו" אלא הבנת הקשרים הרוחניים העמוקים שיש במציאות...

אני מקווה שקצת עזרתי לך להבין את הדברים, אם כי גם אני איני מתיימר כמובן להבין אותם בשלמות,

אבי,

wolfsonavi@gmail.com