מוקצה - למה הכל אסור?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/12/09 18:57 כ בכסלו התשע

שאלה

מה פרוש מוקצה בשבת??

ולמה אסור לגעת בעיפרון?

הרי השם רצה שננוח אז מה זה שאני נוגעת בעיפרון או רושמת זה אומר שאני לא נחתי?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
חכמים גזרו שלא לקחת ולא להשתמש בחפצים כדי לא לפגום באוירת השבת.
מנוחת השבת אינה רק מנוחת הגוף. עקר השבת היא מנוחת הנפש - שלא להיות מוטרדים בעניני חול, אלא להתפנות כדי לשמוח על טוב ד' בעולם, בחברת אנשים קרובים ומתוך אכילה ושתיה בנועם. כמו כן לעסוק בקדושה: בלימוד ותפילה. על כך אנו מבקשים בתפילות השבת: "רצה נא במנוחתנו - קדשנו במצוותיך - ותן חלקנו בתורתך - שבענו מטובך - ושמח נפשנו בישועתך - וטהר לבנו לעובדך באמת..." (בשונה מתפילת יום חול שם מבקשים גם תיקונים שקשורים בחומר: "ברך את השנה הזאת - קבצנו... לארצנו - לירושלים עירך ברחמים תשוב...").
האדם הממוצע שנמצא בביתו, עלול לנצל את הפנאי של שבת כדי לעשות סדר בבית או פעולות של חול (אם היה מותר להשתמש בעפרון - היינו עושים שעורי בית או תוכניות שונות) - כדי שלא נקלקל את השבת בפעולות כאלה גזרו חכמים שלא להזיז כלים (אין איסור לגעת במוקצה - יש איסור להזיז) וחפצים שונים שענינם קשור לימי החול.
יהי רצון שנזכה לקיים לשון תפילת מנחה: ועל מנוחתם יקדישו את שמך.