מוסר

חדשות כיפה הרב דוד הריסון 29/12/06 18:47 ח בטבת התשסז

שאלה

שלום, שאלתי היא: כאשר מגיעים מלאכים ללוט ושכניו רוצים לפגוע בהם הוא מציע את בנותיו במקום את אורחיו. למה להציע את בנותיך זה יותר מוסרי מאת שכניך? אם לוט צדיק, לדעתי גם להציע את בנותיך סותר את צדיקותו.

תודה

תשובה

שלום וברכה
מעשהו של לוט היה מעשה חמור ושלילי ואע"פ שהיה קרובו של אברהם הרי אברהם נפרד ממנו לחלוטין "אם אשמאל ואימינה וכו'", בכל זאת זכותו של אברהם עמדה לו ולכן הגיעו המלאכים להצילו.
אמנם את מידת הכנסת האורחים למד מאברהם אך כמובן עד גבול מסויים, ועל כך כותב הרמב"ן:"מתוך שבחו של האיש הזה באנו לידי גנותו..." השבח הוא הכנסת האורחים אך הגנות הפקרת בנותיו לאנשי העיר, וכתבו על כך חז"ל (תנחומא וירא י'ב וגם מובא ברמב"ן הנ"ל) שבנוהג שבעולם אדם מוסר עצמו על בנותיו ואשתו והורג או נהרג וזה מוסר בנותיו להתעולל בהן? וחז"ל לא מדברים אפילו על מוסר יהודי, אלא באופן הכי אנושי ואוניברסלי אדם מוכן לההרג על דבר כזה ולא יתן בשום פנים ואופן שיעוללו רע לאשת ובנותיו.
לוט סופו שהאכילהו מבשרו והוא עצמו עשה מעשים של גילוי עריות עם בנותיו ומהם יצאו עמון ומואב שסימלו את הענין הזה.
בברכה