שאלה
איזה דרכים אפשר להעסיק את עצמי בשבת כדי לא להיכנס למחשב?
תשובה
תשובה:
שלום וברכה,
לפני שמתחילים לדבר על מה לעשות ועל איך למלא את השבת בצורה הראויה. אקדים ואכתוב מעט על ערכה הרוחני של השבת, דבר ראשון צריך לזכור ששמירת שבת היא לא רק מקבץ איסורים, כמו לא להדליק מחשב או לא לנסוע לים, שמירת שבת זה גם הרבה מעבר. השבת ניתנה לנו ע"מ שנחווה בה יום עם אופי שונה משאר ימות השבוע, ולכן יש את ההלכות והאיסורים - כדי לעזור לנו ליצור אווירה מיוחדת ביום הזה, אווירה של מנוחה ושל קדושה.
הקב"ה ברא את העולם כעולם של עשייה, של בניה, ששת ימי המעשה והיצירה, וביום השביעי שבת, ביום הזה הוא לא יצר דבר. וזה בעצם המשמעות העמוקה והפנימית של השבת, שאנו מכירים בעובדה שה´ יצר וגם שבת, ומאמינים בחידוש העולם. העולם נברא עם מטרה שלשמה אנו עובדים כל השבוע, ויש את הזמן שאנו טועמים מעט מהפרי הזה, ´מעין עולם הבא´.
אם כן, בשבת אנו צריכים להרגיש ולטעום קצת מאותה מטרה שאליה אנו עובדים, וזה בדיוק מה שתורה מצווה אותנו היא מצווה אותנו שלא לעשות כל מלאכה (ואף אם המלאכות אינם קשות לנו או דורשות מאמץ, בשבת לא ´יוצרים´ יצירות חדשות) ואף מצווים אנו להתענג. אך זה לא הדבר היחיד, בשבת יש גם את התוכן הפנימי. יש בה את היכולת ואת הפנאי לעסוק בעולם הרוחני שלנו, יש לנו זמן לעצמנו ולבני משפחתנו. בשבת אפשר לעסוק בתורה במטרה להבין את העולם בו אנו נמצאים לאן הוא הולך וכיצד אנו יכולים לקדם אותו אל עבר המטרה שלו.
אחרי הקדמה הזו ניגש לעצם הדבר, קודם כל הדבר הכי חשוב זה ללמוד על משמעות השבת וקדושתה וחיבורה לחיים שלנו. ובמישור היותר מעשי, אנחנו רוצים לייחד את השבת משאר ימות השבוע, לעשות דברים שאנחנו אוהבים (שגם יקדמו אותנו הלאה), בין אם זה ללמוד לבד או עם חברים דברים שאוהבים, בין אם זה להקדיש זמן ללימוד משמעויות התפילה ופרשת השבוע, לקרוא סיפורי צדיקים או ספרים בכלל, להיפגש עם חברים, אנחנו צריכים לנסות לענג אותה כמה שיותר. ככל שמרבים בחיובי, בעשייה הטובה, ובלימוד אז מתרחקים מהרע. חוץ מזה, כדאי לשים כל דבר שמעורר מכשול (במקרה שלנו, מחשב) במקום צדדי שלא ניזכר בזה, או להפך לשים במקום מרכזי שאתבייש להשתמש בו בשבת.
ככל שמעמיקים יותר במעלותיה של השבת וממלאים אותה בתוכן חיובי ובונה, בהתחלה עוד תצטרך לכוף את עצמך להתרחק מהמחשב, אך לאט לאט זה פחות ייענין אותך במהלך השבת. הייתי ממליץ לך לקרוא מעט על השבת, אני מכיר כמה ספרים מצוינים בנושא, יש ספר של הרב דוד חי הכהן שליט"א על השבת ומלאכתיה. ויש ספר של הרב פינקוס זצ"ל שבת מלכתא. ספרים מעולים להבנת מעלת השבת.
אם יהיו לך עוד שאלות, אשמח אם תפנה אלי בנושא הזה ובכלל.
בהצלחה רבה רבה!
יהושע
yweisinger@gmail.com