מה נשתנה בליל הסדר

חדשות כיפה הרב חיים בריסק 31/03/12 23:35 ח בניסן התשעב

שאלה

לכב' הרב שלום

רציתי לשאול לגבי הקריאה של "מה נשתנה" בליל הסדר.

שמתי לב, שבין הגדה להגדה, ישנם הבדלים בסדר בו מופיעות הקושיות ב"מה נשתנה".

והשאלה שלי היא, האם אכן משנה הסדר בו נשאלות השאלות או שאפשר לצאת ידי חובה כך או כך.

באחד מלילות הסדר שערכנו, הילד הקטן שאל את השאלות בסדר אחר ממה שהופיע בסידור של ראש הסדר ולכן, אחרי שהילד הקטן סיים, ראש הסדר פשוט חזר שוב פעם בקול על הנוסח של מה שנשתנה כפי שהופיע אצלו בסידור. (דבר שנראה לי גם קצת צרם להורי הילד ואולי גם לילד עצמו).

אם כן, מה נכון לעשות ולקרוא?

חג פסח כשר ושמח!

תשובה

שלום וברכה!

אין כל חשיבות לסדר הקושיות, העיקר שהקושיות ישאלו. אך צריך לשים לב ולמחוק מהנוסח את הביטוי "הלילה הזה [כולו] מרור" , הנוסח הנכון הוא ["הלילה הזה מרור"], כי אוכלים עוד מיני ירק ולא רק מרור.

בברכה,

חיים בריסק