מה מברכים על...

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 15/08/11 20:46 טו באב התשעא

שאלה

שלום רב,

אני כרגע נמצאת בתהליכי גיור ויש לי שאלה.

אני יודעת שעל כל מאכל עם לחם צריך לברך את ברכת המוציא, אבל יש איתי בקבוצת הגיור תלמידה שטענה שהרב שלה אמר לה שאם היא אוכלת לחם עם משהו (לדוגמא עם שוקולד או חומוס) אז היא צריכה לברך על הדבר שהיא מורחת עליו כיוון שהיא אוכלת את הלחם רק בגלל המצרך השני.

והיום שנית עלתה השאלה בדיון והמורה אמר שהוא לא שמע על זה אף פעם ושצריך לברך המוציא (בגלל הלחם)- כמו גם על שווארמה לדוגמא.

(מקווה שלא סיבכתי יותר מידי)

תודה מראש.

תשובה

בס"ד

שלום רב.

מכיון שחיטה (שממנה עשויה הלחם) היא חשובה ומזינה את הגוף- לכן יש ללחם חשיבות, ואם מורחים עליו אבוקדו או שוקולד או חומוס, או כל דבר האחר- צריך לברך רק על הלחם "המוציא לחם מן הארץ", ועל הממרח- לא מברכים - כי הוא ברכתו נפטרה בברכת הלחם.

זה הכלל- אומרים לנו חכמינו: כל שהוא עיקר ועימו טפילה- מברך על העיקר ופוטר את הטפילה.

לחם לעולם הוא עיקר- כי הוא מאוד מזין ומשביע.

ולכן על שווארמה לדוגמא - מברכים על הלחם (הפיתה, או הלאפה) , ובכך נפטרים מברכה בשר השוורמה וכל הסלטים- ולא צריך לברך עליהם.

ברכה והצלחה בכל.