שאלה
לרב שלום רב,
רציתי לדעת מהי השקפת עולמה של חסידות חב"ד? ובמה היא שונה מהשקפת עולם של דתי לאומי?
תשובה
בס"ד
לשואל\ת היקר\ה שלום!
קודם כל, חשוב להבין שכדי לדעת באמת מהי השקפתה של חסידות חב"ד לא תספיק תשובה כמו זו. הדרך היחידה להבין כמו שצריך את הנושא היא ללמוד אותו בעומק וברצינות, וב"ה קיימים ספרים רבים של ועל חסידות חב"ד. מומלץ להתחיל עם ספר התניא של האדמו"ר הזקן מחב"ד (אפשר להעזר בפרושו של הרב שטיינזלץ).
כמו-כן, קשה לדבר כיום על הציונות הדתית כמקשה אחת, אלא נראה שהיא שם כולל לכמה זרמים, ולכן בתשובתי לעתים ישנן הכללות לא מדויקות ו/או חלקים מראייתי האישית את העמדה הדתית-לאומית, אליה רואה את עצמי כשייך.
בתור התחלה, הנה לך סיכום קצר של שלוש נקודות מרכזיות בהשקפה החב"דית:
1. [עבודת ה' בשכל] - חסידות חב"ד נחשבת לחסידות מאד "שכלית". הרבה פעמים אנחנו מוצאים אצל חסידים גישה שטוענת שהשכל הוא לא כלי כל-כך חשוב בעבודת ה' של האדם (ולפעמים הוא אפילו מפריע) והעיקר הוא עבודת ה' שבלב (מאד בולט בגישה הזאת הוא ר' נחמן מברסלב). הגישה החב"דית היא הפוכה- [דוקא השכל הוא הכלי הכי גדול וחשוב שאיתו אנחנו עובדים את הקב"ה, ולכן חסידות חב"ד מדגישה מאד את החשיבות של לימוד התורה שמתבצע בעזרת שכלו של האדם]. כמובן שזה לא אומר שהיא מזניחה את החשיבות עבודת ה' שבלב. אצל חב"ד התפילה היא בעצם שילוב של עבודת ה' שבשכל ועבודת ה' שבלב.
2. [קירוב לבבות] - נקודה נוספת היא [היחס והקשר לכל יהודי, ולא משנה כמה הוא רחוק מאמונה ומתורה ומצוות]. חב"ד מאד מתאמצת לאהוב ולדאוג לכל יהודי בכל מקום בו הוא נמצא, ולכן בכל מקום בעולם נוכל למצוא בית חב"ד שבו נוכל לקבל הכנסת אורחים, אוכל כשר, תפילות ושיעורי תורה. בנקודה הזאת ההשקפה הדתית לאומית קרובה מאד להשקפה החב"דית - אלא שנראה שמסירות הנפש וההצלחה של חב"ד בנושא הזה, גבוהה הרבה יותר.
3. [משיחיות] - נושא חשוב שהתעורר בעשרות השנים האחרונות אצל חסידי חב"ד הוא היחס לגאולה הקרובה. האדמו"ר האחרון מחב"ד, ר' מנחם מנדל שניאורסון (שחַי בניו-יורק), הדגיש מאד את הגאולה הממשמשת ובאה "בקרוב ממש" (בלשון החב"דית). חסידי חב"ד היום מתכוננים לביאת המשיח העומד להגיע בכל רגע (וזה גם מתקשר לנקודה השניה- בגלל שהגאולה כ"כ קרובה אנחנו צריכים לדאוג לקרב כמה שיותר מעם ישראל ולהכין אותו לגאולה), ולכן חלקם מאמינים שהרבי האחרון הוא המשיח ושהוא לא נפטר לפני כארבע עשרה שנה אלא רק "הסתלק" (נעלם מהעין) ושהוא עומד לחזור ולהתגלות בכל רגע ולגאול את ישראל. הציונות הדתית לעומת זאת, מאמינה שתהליך הגאולה הוא [התפתחותי ואיטי] כאשר העולם מתעלה עד לגאולתו, ולא שהמשיח מגיע בפתע פתאום.
4. [היחס למדינת ישראל] - בנקודה הזו קיים הבדל בין ההשקפה החב"דית להשקפה הדתית לאומית. הציונות הדתית, בעקבות הרב קוק, רואה את מדינת ישראל כ"אתחלתא דגאולה" או כ"יסוד כסא ה' בעולם"- כלומר למדינת ישראל יש ערך דתי בפני עצמה, אפילו עם משטר חילוני. אצל חב"ד, לעומת זאת, היחס למדינה יותר מורכב- פלגים מסויימים בחסידות (בעיקר בארה"ב) יוצאים נגד המדינה כי הרי היא מדינה חילונית ולכן פוגעת בתהליך הגאולה שצריך להיות כולו "דתי"- המשיח מתגלה וגואל את ישראל. פלגים אחרים בחב"ד הם יותר "ציונים" ותומכים בישראל, אבל גם לשיטתם המדינה איננה חשובה בפני עצמה אלא היא רק מדרגה- מקום בו עם ישראל יכול להתארגן לפני ביאת המשיח. דתיים לאומיים רואים את עצמם כחלק מהמדינה ומרגישים מחויבים למדינה- כי היא חשובה בפני עצמה. חסידי חב"ד (ה"ציונים") מאד תומכים במדינה אבל "מבחוץ"- המדינה איננה חשובה בפני עצמה אלא רק כהכנה לגאולה ולכן הם לא צריכים להיות מחויבים אליה. אמנם, יש לציין כי בשנים האחרונות גם בציונות הדתית עולים פקפוקים לגבי נקודה זאת, ובכלל קשה לדבר כיום על הציונות הדתית כמקשה אחת.
מקוה שעניתי על שאלתך,
יהודה
צוות ישיבת הר-עציון.