מהי בעצם השמחה?

חדשות כיפה חברים מקשיבים 10/03/05 23:11 כט באדר א'

שאלה

קודם כל רציתי לאמר לכם שהאתר עוסק בעבודת קודש גדולה וממש חשובה, התחברתי להמון דברים שאשתדל לקחת לחיים. ובאמת ישר כח גדול!!! ועכשיו השאלה: לקראת ר"ח אדר ב' ופורים מדברים רבות על כמה חשוב לשמוח ו"משנכנס אדר מרבים בשמחה" אבל בקושי מוזכר- מהיא בעצם השמחה. אנו צריכים לדעת מהיא השמחה כדי שנדע במה להרבות. תודה מראש שרה.

תשובה

שרה היקרה!
שאלה יפה שאלת. מידת השמחה היא נושא מאוד גדול ורחב שאפשר לגעת בו בכל מיני כיונים. אני אנסה לכתוב מס' נקודות על כך. מעבר לזה אני מצרפת לך מספר קישורים שעוסקים באריכות בנושא העצום והנפלא הזה שנקרא- שמחה.
נפתח בהגדרת חכמינו את מושג השמחה:
המהר"ל (חידושי אגדות א)- ["השמחה היא שלמות הנפש"].
השם משמואל (מועדים)- [ "השמחה היא התגלות הנעלם".]
הרב קוק (מוסר אביך)- ["כשנתחדש לאדם דבר טוב למעלה ממדרגתו הוא שמח".]
התחושה שהאדם חש משתלם ומתחדש [ובפרט באמצעות כוחותיו הוא ולא על ידי גורם חיצוני זר], היא תחושת סיפוק הממלאת אותו שמחה רבה. כשאדם אינו חי חיי חידוש ויצירה תוך כדי התפתחות והתעלות הוא אינו יכול להיות שמח. מבטו על עצמו, על החברה ועל החיים בכלל, יהיה מבט שלילי הרואה את כול המומים שבמציאות, מבט מלא מרירות וייאוש שסיבתו היא תחושת ההצטמצמות במסגרת הקיימת, הרגשת הכבילות לקיים, תחושת ההישרדות וכד'.
נוסף לכך, כאשר אדם שם את כל מעייניו בצרכיו בפיזיים, החומריים והכלכליים,כאשר כל מטרותיו ושאיפותיו ממוקדות בו, בעצמו, בלא שייכת לעולם ערכי ואידיאלי, עולם כללי ואמיתי, מה הפלא שהוא מתוסכל ומדוכא.
אין לזלזל בשמחת האדם כתוצאה מהשלמת חסרונותיו האישיים והחומריים, אך אנו רוצים את מה שמשמח אותנו באופן מלא וקבוע.
כיצד אנו יכולים להיות שמחים שמחה מהותית וקבועה, שמחה שאיננה תלויה במאורעות חיינו ולא במצב רוחנו אלא מבארת באופן כללי ניתן לומר שהדבר תלוי בשני גורמים מרכזיים:
מיצוי יכולותינו כבני אדם בכלל וכבני עם ישראל בפרט.
מיצוי כישרונותיו הייחודיים לנו איש איש כפי חלקו.
"העשיר הוא השמח בחלקו- בחלק שהקב"ה מזמין לו, הכל נוטל בעין יפה. ועוד- השמח בחלקו שיש לו חירות הנפש ולב טוב באותו החלק שהקב"ה מזמן לו בין טוב בין רע, בין רב בין מטע, ואינו מצטער להיות רודף ולהוט לאצור ולקנות יותר מחלקו..."
[כאשר האדם מגלה את ערכו באמת], את מהותו ועצמיותו, רק כך, [רק בדרך זו ישמח האדם שמחה אמיתית וקבועה] משום שאיננו חי בדמיונות ובאשליות, בציפיות מופרכות ובלתי אפשריות.
על פי הדברים שנאמרו עד כה את יכולה לראות שהשמחה אינו דבר שמגיע רק בפורים. [השמחה היא דרך חיים!] אדם הלומד להפוך את השמחה לדרך חיים הוא אדם מאושר!! וזה אוצר גדול לחיות כך! השמחה מכניסה את האדם לפרופורציות.
לא סתם נאמר: ["מצווה גדולה להיות בשמחה תמיד"].
מה גם שהשמחה היא גם חלק מעבודת ה'. ["עיבדו את ה' בשמחה".]
עלינו לזכור כלל גדול שלמדנו דוד המלך בתהילים "ישמח לב [מבקשי ה']". תפקידנו בעולם הזה הוא לא להצליח אלא [להשתדל להצליח.] עלינו להיות תמיד בחינת מבקש. "וזהו חובת האדם להתקרב כל מה שיוכל למבוקש הרם גם שאינו יכול להגיע לו בשלמות." (עולות ראיה)
זוהי השמחה באופן מאוד כללי. שמחת הפורים היא שמחה מאוד מיוחדת. יש אומרים שהיא שמחה משלימה לשמחת יום הכיפורים. בפורים אנו לוקחים דווקא את הדברים החומריים, שנאסרו עלינו בכיפור, ומצווים לעלות ולהתעלות דווקא איתם. השמחה צריכה להיות אמיתית ולהיעשות בצניעות על פי גדרי ההלכה.
רבי נחמן מברסלב אומר שכאשר אדם מגיע למצב בו רק דבר שטותי יגרום לו לשמוח, עליו לנהוג אותו מנהג שטות כדי לשמוח. וע"י השמחה נמתקים הדינים.
השמחה היא מעלה מאוד גדולה שנמצאת בכול אחד מאיתנו ואינה רחוקה מליבנו. איזה אדם אינו רוצה להיות מאושר?!
הקישורים המצורפים כאן הם על שמחת הפורים ועל השמחה בכלל. חשוב לי שלאחר קריאת התשובה תלמדי לא רק לשמוח בפורים עצמו אלא תהפכי את שמחה לדרך חיים! דעי לך, שמניסיון, התמודדות מתוך שמחה הרבה יותר טובה לאדם ולסובביו. ואני ממליצה על כך בחום, מניסיון!
אני מאחלת לך המון הצלחה במציאת השמחה הפנימית שלך! אם תרצי לשוב ולברר יותר לעומק את העניין הזה, בשמחה רבה!
את מוזמנת לשוב ולשאול על נושא זה ועל נושאים אחרים. אני אשמח לשמוע את תגובתך על תשובתי. ועם משהו לא ברור פני אליי שוב. את מוזמנת ליצור איתי קשר בטלפון או במייל.

Israel33@zahav.net.il

יהי רצון שתשמחי תמיד במה שיש לך! ותחיי את חייך מתוך שמחה ואמונה!!
רק טוב ושמחה,
טל, חברים מקשיבים.

על השמחה באופן כללי:
https://www.kipa.co.il/noar/n_ask_show.asp?id=53837
https://www.kipa.co.il/noar/n_ask_show.asp?id=39715
https://www.kipa.co.il/noar/n_ask_show.asp?id=192
https://www.kipa.co.il/noar/n_show.asp?id=4370
https://www.kipa.co.il/noar/n_show.asp?id=5124
על שמחת הפורים :
https://www.kipa.co.il/noar/n_show.asp?id=3572
https://www.kipa.co.il/noar/n_show.asp?id=3570

[תזכורת]: כתבנו מה שנראה לנו, אבל אין כמו שיחה אישית, דרכה אפשר להבהיר הכל טוב יותר, לשוחח אחד על אחד ולהעלות כל נושא שרוצים, ואפילו ליצור קשר אישי. לכן, אפשר תמיד – בשמחה! לפנות גם לקו הטלפון של חברים מקשיבים, שפתוח בימים ראשון עד חמישי בין השעות 9 ל1 בלילה, והמספר הוא: 026518388. סודיות מובטחת. אנחנו מחכים!