שאל את הרב

מדוע אנשים רעים

חדשות כיפה חברים מקשיבים 29/06/11 12:17 כז בסיון התשעא

שאלה

הקב"ה ברא עולם טוב, וברא אותנו בצלמו,אז איך יכול להיות שיש אנשים רעים בעולם, שרוצים להרע לאנשים אחרים?

תשובה

שלום רב לשואל המקסים,

קודם כל אני שמח ששאלת את השאלה כך. משום שהרבה פעמים אנשים שואלים מדוע יש רע בעולם. והאמת היא יותר נכונה כשאלתך משום שכל הרע שיש בעולם , ממש כולו נובע מהרוע שיש באנשים עצמם ובעצם הרוע הזה יוצר באופן גלוי או נסתר את כל שאר הרע בעולם. ברגע שהרוע של האנשים יתבטל כך גם יתבטל הרע בעולם.

מדוע יש רוע באנשים עצמם..

על שאלה זו אפשר לענות בכמה עומקים אך דבר אחד ברור:

אנו אומרים כל יום "יוצר אור ובורא חושך, עושה שלום ובורא את הכל" וכבר אמרו חכמים שאת הכל הכוונה ובורא "רע"

והרע בעולם הוא גם כן מהקב"ה. וכן גם הרע שבאנשים.

נתן פה שלוש תשובות אחת עמוקה מהשניה.

1. אומנם אנו נבראנו בצלם אלוקים, אך הקב"ה שם בתוכינו את האפשרות ללכת שלא על פי הצלם אלוקים שבנו אלא על פי דרך שאיננה מתאימה לנו ולעולם, שאיננה דרך ה´. הסיבה לאפשרות הזו היא כדי שתיהיה לנו בחירה. והסיבה לבחירה (ויש מה להרחיב) היא כדי שדרך קניית הטוב שלנו תהיה מבחירה ותהפוך להיות שלנו חלק מאתנו ואז הטוב שיהיה לנו יהיה טוב אמיתי, טוב ששייך לנו בעצם אישיותינו. לולא האפשרות שלא ללכת בדרך ה´ לא היה ניתן להגיע לטוב האמיתי השלם שהוא בחירה בטוב באופן מוחלט והזדהות איתו.

2. צריך לדעת שאין כזה דבר שאדם מחליט לעשות רע מוחלט. יש טוב ויש טוב יותר גדול. למשל כשאדם גונב, הוא עושה טוב - טוב לעצמו בכך שיהיה לו עוד כסף אלא שהטוב הזה הוא פוגע באחרים. כך כשאדם רוצח הוא עושה טוב לכבוד העצמי שלו אך פוגע בחייו של אחר. בכל רע שבעולם יש קצת טוב. אפילו אם הוא מאוד מאוד קטן. אנשים מאוד מאוד חלשים באופים הם אנשים שלא מסוגלים לראות את הטוב הגדול ורואים רק את הטוב הקטן - למשל הם שמים את עצמם במרכז ולא רואים איך הם פוגעים באחרים, כך שיוצא שהמניע הטוב שלהם שהוא אגואיסטי מאוד לא טוב לעולם. הקב"ה והתורה מטרתם להביא אותנו לעשות טוב שיהיה גם טוב לנו וגם לכל העולם - שזה יהיה טוב שלם. האדם ככל שהוא חוטא הוא מגיע למצב שהוא לא רואה את הטוב הגדול מול עיניו ורק את הטוב הקטן. לפיכך הקב"ה ברא אותנו באמת עם רצון לעשות טוב אבל עד כמה טוב גדול אנחנו רוצים זה תלוי בנו!!

3. במידה מסוימת ניתן לומר שהרע שבעולם הוא נובע מהגוף. הנשמה היא רוצה לעשות טוב אך הגוף משכנע אותה לראות רק את עצמה ואת התאוות החומריות ולעשות מעשים ש"יוצרים רע"
נכון שה´ ברא אותנו בצלם אלוקים אך הוא ברא אותנו גם עם גוף. הסיבה שה´ נתן לנו את הגוף היא כי ה´ רצה שנתקן את הגוף וכשהגוף יהיה מתוקן אז הקרבה שלנו אל ה´ תיהיה יותר גדולה. וכך יהיה באמת בעתיד בתחיית המתים על ידי כל המצוות שאנו עושים אנו מתקנים את הגוף. אם היינו חיים בעולם ללא גוף, היינו מפסידים דבר גדול מאוד בטוב ובקרבה אל ה´ וצריך להרחיב בזה.
ואם תשאל למה ה´ לא נתן לנו את הגוף מתוקן זה כבר קשור לשאלה הראשונה.

לבסוף אולי אוסיף עוד משהו קטן. לפני חטא האדם הראשון האדם לא היה רע והרע היה בעולם באופן מאוד קטן מחוץ לאדם (בדמות נחש וכו´) וכשהאדם חטא (ולא נכנס לאיך הוא יכל לחטוא) אז הרע נכנס לתוך האדם עצמו ומאז הבחירה בטוב נהייתה יותר קשה כי הרע בתוכינו ולא מחוץ לנו. אבל גם ככה אנו יכולים להגיע לתיקון יותר גדול של הרע והדברים עמוקים.


מקווה שלא בלבלתי אותך אלא רק עזרתי לך להבין, בכל מקרה אתה יכול להמשיך לשאול אותי אם זה לא מובן, (ראוי לציין שהדברים עוד עמוקים והשתדלתי לקצר)

אבי , wolfsonavi@gmail.com

כתבות נוספות