מגילת רות

חדשות כיפה רבני בית הלל 21/05/12 15:27 כט באייר התשעב

שאלה

שלום לכבוד הרבנים

יש לי שאלה שעולה כל שנה כשקוראים את מגילת רות. אינני שואלת בכדי להפחית את כבוד הכתובים אלא כדי להבין. המגילה מסתיימת בתולדות פרץ וכו. תמיד רציתי להבין מדוע לא מוזכר שמות הנשים – הרי בפועל הן הן היולדות את המשך הדורות . דוקא רות, שהיא הדמות המרכזית בכל הסיפור של שולשלת דוד, שמה לא מוזכרת בסיכום הסופי בפסוקים יח-כב. כמובן שהשאלה גם רלוונטית בעוד מקומות בתורה דוג' בפרשת נח שגם בו מוזכר רק שמות הגברים.

אודה לכם מאוד אם תוכלו להאיר את עיני בסוגיה זו.

תשובה

מרים

בימים שבהם נכתבה המגילה, הגברים היו הדומיננטיים והמשפיעים, והם יצרו את ההיסטוריה ואת התרבות, ולכן בדרך כלל הובאו רק שמותיהם. בכל מקום שלנשים הייתה השפעה משמעותית וניכרת, כמו האימהות והנביאות, הובאו שמותיהן וגם תולדותיהן - ומגילת רות תוכיח (וגם מגילת אסתר)
מכאן הלקח לימינו, שבהם ב"ה נשים פועלות ומשפיעות - לראות ולוודא שאנחנו מציינים את מי שפעל ועשה, ומגיע לו, ולא עובדים על פי מפתח של גיל, מגדר, כבוד ומראה.

"שבת קי"ג: תן לחכם ויחכם עוד אמר רבי אלעזר: זו רות המואביה "

שלמה הכט