מגילה דף כד ב'

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 07/02/02 09:53 כה בשבט התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב

בסוף הדף אומר רב פפא שאם תפילין הם עגולות בצורת ביצה פסולות אבל על צורת אגוז לא דיבר

לעומת זאת המפרשים כולם פוסלים כל צורה

ברצוני לקבל הסבר יותר מפורט על דבריו

תשובה

השאלה בגמרא היא: האם יש ב"משנה" הוכחה לדין שראינו ב"ברייתא" שתפלין צריכות להיות מרובעות וזו הלכה למשה מסיני?
אומרת הגמרא אין הוכחה מהמשנה. כיון שאפשר להסביר את המשנה בתפילין שצורתם צורת אגוז שאין בזה מצוה שהוא עיגול שלם. אבל מהמשנה אין הוכחה שתפילין שצורתם צורת ביצה שהיא אליפסה או עדשה שהיא עגולה ופסוחה - פסולות. ולכן באה הברייתא ומסבירה לנו שהתפילין צריכות להיות מרובעות מכל הכיוונים לא כביצה ולא כעדשה ובודאי לא כאגוז.