לסחוט לימון לתוך תה בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 05/09/02 17:06 כח באלול התשסב

שאלה

בס"ד

שלום!

שמעתי שאסור לסחוט לימון למשקה. רציתי לדעת כמה שאלות: מה זה ניקרא לסחוט לתוך משקה?

כשאני חולה אני אוהבת לשתות תה עם לימון- איך אני יכולה לעשות את זה? למה אסור?

תודה רבה.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

אני מעתיק לך קובץ הלכות הנושא זה.

א. כיום נוהגים לסחוט (הכוונה ביד ולא במכשיר) פירות רבים, וכמעט אין פרי שאין עושים ממנו משקה, ולפיכך: אין לסחוט בשבת כל פרי שהוא לתוך כלי ריק, או לתוך משקה. אולם מותר לסחוט לתוך אוכל.

ב. כך הדין באשכול ענבים, וכך גם בלימון (שרובם מופנים לתעשייה ומיעוטם לשימוש ביתי). לכן גם לימון אין לסוחטו למשקה (כוס תה) אלא על אוכל יבש. אין לברור את הגרעין שנפל לתוך האוכל, אלא להוציאו עם חלק מהאוכל.

ג. נוהגים להתיר לשים סוכר בתוך כלי, אח"כ לסחוט את הלימון על הסוכר שהוא אוכל ואח"כ להוסיף מים. הסימן לסדר עבודה זה הוא: והנה סלם מוצב ארצה - סלם ר"ת סוכר, לימונים, מים.

ד. יש הנזהרים שלא לשים פלח לימון לתוך כוס תה שהמים שבה חמים עד כדי יד סולדת. אמנם לא נוהגים כך, אבל יש להזהר לא לשים את הפלח ולערות עליו ממיחם, שעירוי כבישול

להרחבה עייני בספר שמירת שבת כהילכתה פרק ה.

תזכרי את הר"ת:
סול"ם

בברכה,

עוזיאל