למה ואיך בדיקת חמץ - פסח

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 26/03/02 10:23 יג בניסן התשסב

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב,

ברצוני לשאול מה הטעם בבדיקת החמץ והאם מספיק לומר את נוסח ביטול וביעור החמץ בלבד.

אנו שלוש בנות הגרות בשכירות והדירה נוקתה על ידנו, כך שזה נראה לנו מוזר לבצע את הטקס של חיפוש פתיתי החמץ.

שאלתנו, מה הטעם בבדיקה והאם ניתן לוותר עליה?

תודה,

תשובה

בס"ד

העיקר הוא לא הטקס של עשרת הפתותים. הוא שולי לחלוטין. העיקר לבדוק האם נשאר משהו של חמץ בבית. ואם לא תמצאו כלום - זה יהיה טוב.
עשר פתותי החמץ זה רק מנהג טוב ולא יותר. יש לו גם משמעות קבלית חשובה אבל לא הוא העיקר כלל וכלל.

העיקר לראות אם לא שכחתם משהו או השארתם לסוף ושכחתם ממנו. משהו במקפיא או במקרר או במגרות או בכיסים או בתיקים של הרגע האחרון וכד' לכן לבדוק את הכל. בכל מקום שמכניסים שם חמץ לפעמים.

ביטול לבד לא מועיל כיון שאדם עלול לראות משהו חמץ ולחשוק בו בפסח או לאוכלו. ואז הביטול לא מועיל כלל.
בהצלחה
ולא תשכחו לבטל אותו בסוף.