למה ההלכה לא אוסרת לאכול בעלי חיים שפוטמו באכזריות ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/05/07 00:10 כב באייר התשסז

שאלה

שלום.

קשה לי להבין מדוע בעלי-חיים שעברו התעללות הינם כשרים לאכילה.

אנו הרי מצווים לא להתאכזר לבעלי חיים,וכאשר אנו קונים בשר שהחיה עברה התעללות(לדוגמא: אווז מפוטם) כדי לשבח את הבשר, זה סיוע לדבר עברה, ודירבון להמשיך בדבר.

הרי הדבר קיים בנושאים אחרים, כגון- שאסור לראות תוכנית טלוויזיה שצולמה בשבת (ובכלל אסור להנות משום דבר שיהודי חילל בגללו שבת). אז מדוע הדבר שונה בנושא זה?

אשמח אם תכתוב לי מקורות התשובה.

תשובה

שלום וברכה
זו שאלה מעניינת.
נראה כי הסיבה לכך נובעת מהעובדה שאין איסור פורמאלי על עשיית דברים בבעלי חיים לטובת בני האדם. ההלכה מקפידה מאוד להבחין בין בעלי חיים לבין בני אדם, ומתירה לבני אדם להשתמש בבעלי חיים בכל דרך.
נכון הוא שמצד המוסר ועשיית הטוב והישר צריך אדם שלא להתאכזר לבעלי חיים, ואנו מכירים אגדה בגמרא על מחלה ארוכה של רבי יהודה הנשיא בגלל יחסו הלא טוב לבעלי חיים, אולם מבחינה הלכתית פורמאלית הדבר לא קיים.

כל טוב ויישר כוח על הרגישות