למה בכלל צריך התבודדות?

חדשות כיפה הרב ארז משה דורון 18/05/12 15:50 כו באייר התשעב

שאלה

למה בכלל צריך התבודדות כאשר יש לנו את תפילת ה"שמונה עשרה" של חז"ל?

תשובה

כפי המבואר בהלכות תפילה לרמב"ם, התבודדות היא הצורה המקורית של התפילה.

גם לאחר שחז"ל תיקנו לנו את נוסח תפילת "שמונה עשרה", לא נעקרה בגלל זה המצווה המקורית, ולכן בכל רגע שאדם פונה בדברים לאלוקים הוא מקיים את מצוות התפילה.

ברור שאנו מחויבים להתפלל בנוסח של חז"ל, שהוא "דרך המלך" אל הקדוש ברוך הוא. אבל רבי נחמן מסביר שזה לא מספיק. דווקא בדרך המלך, כלומר בנוסח השגרתי והמוכר, אנו עלולים להיחלש בתפילה, מה שלא יכול לקרות בהתבודדות. ולכן צריך את שניהם.

"עוד שמעתי בשמו לעניין מעלת השיחה בינו לבין קונו, שאמר, שעל תפילות ותחינות ובקשות הסדורות מכבר, כבר יודעין מהם כל המחבלים והמקטרגים, והם אורבים על הדרכים של אלו התפילות, מחמת שיודעים מהם מכבר. כמו למשל, על הדרך הכבושה, הידוע ומפורסם לכל, שם אורבים רוצחים וגזלנים תמיד, מחמת שיודעים מדרך זה כבר, אבל כשהולכין בנתיב ודרך חדש, שאינו נודע עדיין, שם אינם יודעים לארוב כלל.
כמו כן לעניין הנ"ל, כי השיחה שמדבר האדם עצמו בינו לבין קונו, הוא דרך חדש ותפילה חדשה, שהאדם אומרה מליבו מחדש, על כן אין המקטרגים מצויים כל כך לארוב.
ואף על פי כן הזהיר מאד גם על אמירת שאר תחינות ובקשות, כמבואר בדברינו כמה פעמים" (ליקוטי מוהר"ן צ"ז)