למה בברכת המזון יש שינוי בין מגדיל ישועות למגדול ישועות?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/07/16 13:51 ה בתמוז התשעו

שאלה

שלום לכבוד הרב שיחיה לאורך ימים טובים(שליט"א)אני אבירם ברקוביץ לומד בכיתה ד בבית הספר נועם בירושלים ואני רוצה לשאול למה בברכת המזון אומרים פעם מגדיל ישועות מלכו ועושה חסד ופעם אומרים מגדול ישועות מלכו ועושה חסדתודה אבירם ברקוביץ הר נוף ירושלים

תשובה

ב"ה

שלום.

שאלה יפה שאלת . ייש"כ!!

מספר טעמים נאמרו בדבר :
1.אומרים מגדול בימים שיש בהם אור גדול יותר שהם ימים שאומרים בהם את תפילת המוסף ובימי הפורים ובמוצ"ש.

2.יש פסוק שבו כתוב מגדיל ויש פסוק שבו כתוב מגדול בתהלים פרק יח ובשמואל בפרק כב (אגב בשני המקורות הפסוק הוא פסוק 51) ומתקני נוסח הברכה רצו לחלוק כבוד ל2 הפסוקים ולכן פסוק אחד קבעו אותו בימי חול ופסוק אחר קבעו אותו לימים מיוחדים.
ומכאן תוכחת מוסר שרבותינו הקפידו ש"לא להעליב" פסוק ולתת לו את מקומו הראוי לו.
ויש הרבה דוגמאות לכך שיש לכבד אפילו את הדומם ולהזהר שלא לפגוע בכבודו של דבר אחר למשל זה הטעם שמכסים את החלות מפני הקידוש של היין שהחלות של שבת "לא יתביישו" מפני הקדמת ברכת היין על ברכת המוציא.
וכן שיום טוב שחל בשבת לא אומרים בתפילה את פרקי "לכו נרננה" על מנת שלא לבזות את יום טוב שכביכול אין אומרים בו פרקי תהילים רק בשבת.

ויהי רצון שנזכה לישועות מלכנו לדוד לזעו עד עולם אמן.

בברכה,

עוזיאל אליהו,

.