שאלה
לאחרונה עולה לי השאלה בצורה מאד חזקה, ואני נתקלת במקורות סותרים לגבי לימוד תורה לנשים:
מצד אחד, "כל המלמד ביתו תורה כאילו למדה תפלות", ו- "נשים דעתן קלה". אך מצד שני, הגמרא מלאה בסיפורים על ברוריה, ומלשון הכתובניתן להבין שקיימת הערכה לברוריה, כמו לדוגמה בפסחים, סב:.
אשמח אם תצליחו לעשות לי סדר בבלאגן...
תודה!
תודה!
תשובה
שלום לך. השאלה ששאלת היא מאוד חשובה, והתשובה נותנת פתח להרבה מאמרים של חז"ל. קודם כל, צריך לצאת מנקודת הנחה ברורה שחכמים יודעים בדיוק מה הם אומרים כך שלא ייתכנו סתירות. ואם אנו מוצאים כביכול סתירות הוי אומר שמשהו אצלנו צריך תיקון, שהבעיה היא אצלנו שאנו לא חושבים באותה דרך של ענקי ישראל. הנקודה הראשונה והחשובה ביותר כדי להבין את דברי רבותינו היא הדיוק בדבריהם. כל דבר שהם אומרים צריך ללמוד לדייק ולו באות הקטנה ביותר. אני אתן לך דוגמא: כתוב בתלמוד גוי ועוסק בתורה הרי הוא ככהן גדול. אז יש אנשים מעוותים (אני אומר כך מכיוון שזה במזיד) שבאים ואומרים הנה, גוי הוא כמו יהודי אז למה אנו אומרים כל מיני דברים עליהם ולא מתייחסים עליהם בשווה? יש כמה תשובות דבר ראשון מי ש"אומר" את זה אלו חז"ל, ש"בשר חמורים בשרם" שמתייחס לגויים זה תלמוד מפורש וכן בכל גדולי החכמים, הרמח"ל מתייחס לזה, והרמב"ם שאומר "צורת אדם להם אך אדם אינם" וכדו´. דבר שני, אם נכון הדבר למה להיות יהודי? בואו נשתמד ונלמד תורה וניהיה כהנים גדולים? (השאלה היא לא צינית). דבר אחרון, שכאשר אנו אומרים לאותם יהודים ש"יהודי מושמד הרי הוא כגוי", אז מה הם עונים לנו, כתוב "כ-גוי" לא גוי ממש, אז נשאר לי לשאול אותם אם כך למה אתם לא מסבירים "כ-כהן גדול" ולא כהן גדול ממש?!
ולשאלתך, כתוב "כל המלמד" הוי אומר שמי שמכריח את ביתו ללמוד תורה הרי זה פסול ואסור, אבל את כל הנשים הצדקניות לא ראינו שמישהו לימד אותן. מכאן שאם אשה רוצה ללמוד תורה מותר לה ואין בעיה עם זה, מלבד כמה דברים ספציפיים שעדיף שלא תלמד, כגון הלכה בעיון רב, עם כל החילוקים והפנים השונות וכו´, אבל בגדול חוץ מזה היא יכול ללמוד כל דבר והוא שיהיה על דעת עצמה.
יש עוד הרבה מה להוסיף, אם תרצי עוד תשובות, אשמח לענות לך
davidyl@walla.co.il
דוד (יוסף)