לימוד תורה לבנות

חדשות כיפה הרב שי פירון 22/05/07 12:56 ה בסיון התשסז

שאלה

בס"ד ובהשתדלותנו

שלום כבוד הרב.

כל הזמן מדברים על כמה לימוד התורה לבד משמירתה זהו דבר חשוב והכרחי ובעצם מאד בסיסי בחיים שלנו.

לבנים.

מה עם בנות? איך בנות יכולות "ללמוד תורה"? הן לא יכולות ללמוד גמרא, זה ברור. ספרי הלכה אפשר? מחשבת ישראל? אמונה?

האם על כל יהודי ישנה את החובה ללמוד תורה? גם לבנים וגם לבנות? ומה הבנות יכולות ללמוד לשם התורה הקדושה?

תודה מראש וחגש שבועות שמח!

תשובה

ב"ה

שלום,

א. פוסקי הדורות האחרונים עסקו רבות בשאלת חובת הלימוד של הבת. ראשית, ברור שהשינויים במקומה של האישה בעולם משליכה על היקף חובת הלימוד שלה. מלכתחילה, לימודי אמונה והלכה מוטלים על הבנות כמו על הבנים. בהשתנות הזמנים, ימים בהן בנות מתמחות במדעים, ברפואה בכלכלה ובמשפטים, "לא תהא כהנת כפונדקאית", היינו - לא יתכן שבתחום לימודי הקודש יהיה לימוד התורה מאחור. לכן, אני חש שהשתנה ה"קול" ההלכתי" ויש לראות בבנות כמי שחייבות בלימוד תורה בדורנו.

ב. אין זה אומר שלא צריכה להיות למידה שונה בין בנות ובנים. אין זה אומר שלא צריכה להיות הבחנה גדולה בין צורת הלימוד.

ג. חובת הלימוד מכילה שני עניינים: האחד נוגע לאיכות ורמת ההתקשרות של האדם לאלוהיו. ולימוד התורה הוא חלק מהותי מהענין. האחר - נוגע למהות הלימוד ככלי לידיעה.

בברכה,

שי