לימודקריאת התורה לנשים

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 12/02/07 17:16 כד בשבט התשסז

שאלה

האם מותר ללמד בת לקריאה בתורה לפני בת מצווה - כאשר האב של הבת נוכח?

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

מי מלמד את אותה בת, ולאיזו מטרה היא לומדת?
אם אשה מלמדת אז השאלה אינה מצד האב השומע את בִתו, שבכך מסתבר שאין בעיה, אלא מצד זה שהוא שומע את המלמדת. אמנם מספר פוסקים מציינים שהסיבה שחכמים גזרו על קריאת התורה של אשה הוא מטעם צניעות, ומתוך שלא העלו את הטעם של "קול באשה ערוה" לכאורה בעיה של שמיעת אשה קוראת בטעמי המקרא אין. אולם ענו על זה מספר תשובות, כגון שמדובר על קריאת התורה ללא טעמי המקרא. הדעה הכללית היא שגם בקריאת התורה שייך איסור לשמוע אשה, ולכן אם אשה מלמדת אסור לאב להיות נוכח אלא אם זו אשתו, אִמו או בת נוספת שלו. אם גבר הוא המלמד, הרי שגם אם לאב אין כל בעיה, הבעיה קיימת לגבי אותו מלמד. עצם ההוראה לבת, ויותר מזה, שמיעת קריאתה. אמנם יש להבחין במצב הבת מבחינה פיזיולוגית, אולם סביר להניח שנקודה זו לא תעלה לבירור וגם אם כן, הרי שבגיל שהוא כבר סמוך לגיל מצוות נטיית הפוסקים לאסור בכל מצב.
למרות שהשאלה לא עסקה בעצם הלימוד, יש מקום להעלות אותה. מהי מטרת הבת או הוריה בלימוד קריאת התורה. אם המטרה היא ללמוד תורה בצורה מדוייקת, והדבר נובע מתוך יראת שמים, מה טוב. אם הרצון ללימוד זה אינו נובע מיראת שמים אלא מסיבות זרות, כדאי לחשוב על כל העניין פעם נוספת.

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן