לימודי חול בגיל ההתבגרות

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 03/06/08 17:48 כט באייר התשסח

שאלה

שלום

הייתי רוצה לשמוע את דעת הרב בעניין לימודי חול בגיל התיכון.

שהרי כדאי להשתמש בזמן הזה ללימוד תורה דוקא, לפיתוח האישיות וכן משום גרסא דינקותא.

תודה

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה

זו שאלה סבוכה מאוד.
באופן עקרוני, לו מערכת החינוך הייתה נבנית אחרת, ודווקא בימי הנעורים לומדים רק קודש, ובגיל הישיבה הגבוהה מתחילים להיפתח לעולמו הרחב של הקב"ה ולומדים לימודי חול - היה יותר טוב. אמנם, גם לזה היה מחיר, כי ישנה בגרות מסוימת ללימוד קודש שאינה קיימת בגיל הנעורים, ואף על פי כן אני חושב שהיה יותר טוב.
ברם, נראה שזה בלתי אפשרי, לפחות בחברה שלנו, ולמעשה באופן סדיר וקבוע גם החברה החרדית עדיין לא הוכיחה כלל שזה ניתן.

אדגיש כי כל התשובה הזו היא בספק, בשל אי הידיעה הממשית מה היה קורה אילו.
אדגיש גם כי כיוון שהיום בחברה כולה זה בנוי אחרת אני כן ממליץ לנער הרוצה ללמוד רק קודש לא להזדרז לעשות זאת. כשאני רציתי לעבור לישיבה גבוהה באמצע הישיבה התיכונית ולעשות אקסטרני בישיבה התיכונית אמר לי ראש הישיבה הרב אריה בינה זצ"ל כי הוא מסכים, אולם יש לו עצה טובה יותר, והיא קודם כל לנצל כל זמן פנוי בישיבה התיכונית כדי ללמוד תורה, בלי לפגוע בלימודי החול. אכן, כך עשינו, ולא מעט מאתנו סיימנו לא מעט מסכתות בישיבה התיכונית ובלימוד אינטנסיבי.

כל טוב

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן