שאלה
אני סטודנטית באחת מהאונברסיטאות. אני נמצאת כרגע במהלך תקופת הבחינות. יש נוהג בלימודים שלאחר שמסיימים כל בחינה רושמים מהזיכרון את שאלות המבחן ומעבירים זאת לסטודנטים של השנה מתחתינו- דבר הנקרא בפינו שיחזורים. הדבר ידוע בבירור למרצים וכל מרצה בוחר אם לחזור על שאלות שכבר נתן בעבר או לא.
שאלתי בעבר רב והוא אמר שאין בעיה להשתמש בשיחזורים אלו בזמן הלימוד למבחן כי המרצים מודעים ולכן אין גזל דעת.
אני וחברותיי נתקלנו בסיטואציה חדשה בה אחת המרצות מלמדת את אותו קורס במקביל באוניברסיטה אחרת הם עשו את הבחינה לפני מס' שבועות ולאחר מכן שיחזרו אותה. בחוגים אחרים באוניברסיטה נהוג הדבר לקחת בחינות ממקומות אחרים והדבר ידוע, אך בחוג שלי זוהי המרצה היחידה שמלמדת במקום נוסף במקביל ואני לא יודעת אם היא מודעת לאופציה זו.
השאלה- האם מותר להשתמש בשאלות שניתנו לנו מהאונ' השנייה? זה נחשב בגדר שיחזור או גזל דעת?
תודה מראש.
תשובה
אם עוד רלוונטי -
כדאי לשאול את המרצה אם זה בסדר מבחינתה. הרי יכול להיות שהיא מגישה את אותו מבחן בשני המוסדות, ואז ודאי שהיא לא מתכוונת שתעשו שחזור של המבחן. במקרה שהיא תגיד שלא לשחזר, זאת תהיה גניבת דעת והעתקה.
מובן שאם היא תגלה שיש לכן אפשרות כזו היא עלולה לחשוד שכבר שחזרתן, לכן כדאי להבהיר לה תוך כדי השאלה שאתן בשום אופן לא מתכוונות לשחזר אם היא תאמר לכן שלא לעשות זאת.
בהצלחה!