לחם מקמח ובירה

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 09/03/08 15:06 ב באדר ב'

שאלה

לחם העשוי מקמח ובירה (בלי מים או כל נוזל אחר) - מה מברכים עליו (ברכה ראשונה אחרונה ומה לגבי נטילה)?

תשובה

שלום רב,
אם אכן מדובר בקמח ובירה או מיץ שאין בהם כל תערובת של מים, יש לברך תחילה מזונות, אלא אם כן קובע עליהם סעודה, ואין צריך נטילת ידיים. הברכה האחרונה תהיה על המחיה, אולם אם אכל ממנו שיעור של ד' ביצים, שהוא בערך 160 גרם, הרי זה כקובע סעודה ויצטרך לברך ברכת המזון.
ברם בבירה רגילה וגם במיצים קנויים מעורבים גם מים, ובדרך כלל המים מהווים את המרכיב העיקרי. לכן גם לחם העשוי מקמח עם בירה קנויה ייחשב ללחם רגיל, ויהיה צורך ליטול ידיים, לברך המוציא לפני אכילתו וברכת המזון לאחריה.
כל טוב
רונן לוביץ