שאלה
שלום כבוד הרב
אני מקפיד לא לאכול מוצרים שבהם יש א. חלב נוכרי. לאחרונה שמתי לב כי בשוקולד מריר לאכילה, בעל אחוזי קקאו גבוהים, החלו לרשום שהוא חלבי ומיועד רק לא. אבקת חלב נוכרי.
בגוף האריזה רשום כי השוקולד "עשוי להכיל פריטים מזעריים של חלב"
האם גם במקרה כזה ראוי לנהוג חומרה כדוגמת א. חלב נוכרי או לא? ומה הטעם שהם רושמים זאת?
תודה רבה
יצחק
תשובה
שלום וברכה!
שוקולד מריר שעליו רשום בחזקת חלבי או עלול להכיל חלקים מזעריים של חלב, הינו שוקולד פרווה שנעשה על פס יצור של שוקולד חלבי. כאן אנו נכנסים לשאלה של ביטול היתר בהיתר ויש בזה מחלוקת ראשונים ובעקבותיהם של הפוסקים. למעשה ברמ"א נפסק שגם ביתר בהיתר בטל, אך יש אחרונים שהחמירו ואסרו. ולכן המקפידים לצאת ידי כל השיטות מחשבים את השוקולד כחלבי.
לגבי חלב נוכרי. מן הסתם לא מדובר בחלק, אלא באבקה שיש סוברים שיש בה יותר קולא. כמו כן טוב ציינת שבימינו כאשר יש פיקוח וטרינרי חלב נוכרי הוא בגדר חומרא ולא איסור מעיקר הדין. כך כתב הרב משה פינשטיין. לכן יש כאן המון סניפים להקל ולהתיר גם למקפיד בחלב נוכרי - א. מדובר בחומרא, ב. אבקה להרבה שיטות מעולם לא נאסרה בגזרת חז"ל וגם יש מציאות של יוצא מכלל ראוי לאכילה עד שחוזר למצב של מוצר אכיל. ג. שיטת רמ"א שגם היתר בהיתר בטל. ד. ספק היה חלב ספק לא היה וזה ספק דרבנן שהוא לקולא. ברם, אולי היה מקום לחשוש למיעוטא כי יש חזקת הפס יצור, אך גם דין חיישינן למיעוטא לכאורה דין דרבנן ויש כאן כמה הרכבות של דיני דרבנן וחומרות.
למסקנה: לענ"ד, ניתן להקל גם למקפידים על חלב נוכרי.
בברכה,
חיים בריסק