כשרות וכיבוד הורים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 05/10/11 19:44 ז בתשרי התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

הגיעה לביתנו אורחת דתיה מאוד לארוחת ערב.אמי הכינה אורז ושניצלים ומזגה לאורחת.

אני שידעתי שהכלים לא טבולים אמרתי לאורחת שאני חייבת ליידע אותה בכך כדי לא להכשיל אותה.

אמי שישבה בראש השולחן אני חושבת שמעט נעלבה.

האם פעלתי נכון?

מה עושים בסיטואציה כזאת?

האם כיבוד הורים קודם לכשרות?

ובכלל כלי המטבח אצלי בבית אינם מוטבלים וגם אנשי הבית נוטים לערבב בין בשר וחלב וגם הכשרת הירקות אינה נעשית כהלכה

כיצד עליי לנהוג? האם איני יכולה לאכול בבית ?

בלי נדר אטביל את הכלים אך מה בקשר לשאר דיני הכשרות שלא מתבצעים במלואם?

תשובה

שלום וברכה

מצבים שכאלה הם מצבים שצריך לנהוג בהם בעדינות מרובה. לו ההורים שלך היו מגישים אוכל לא כשר – גם אם הדבר היה פוגע בהם המחויבות שלנו למנוע הכשלת אדם בעבירה גדולה יותר מהמחויבות כלפי ההורים. הדבר הזה נכון הן בענייני הלכה, הן בעייני אתיקה ומוסר,ובכל שאר הנושאים הקשורים בכך.
אולם, בשל העובדה כי מוטלת עלינו גם מצוות כיבוד אב ואם, ובכלל אנושיות פשוטה בתוך המשפחה, אנו מחויבים לבחון האמנם מדובר בדבר מה לא כשר, או שמדובר בהבדל שבין דברים לכתחילה אך מותרים בדיעבד, וצריך כאמור לבדוק כל מקרה לגופו. בשל העובדה שיש פוסקים רבים האומרים כי לאורח מותר לאכול בכלים לא טבולים – במקרה הספציפי הזה היה מקום שלא לומר דבר.
בנושאים של בשר וחלב או בדיקת הירקות: על כך צריך לשבת משפחתית ביחד, ולבקש כי יהיו סטנדרטים הלכתיים, לפחות מינימאליים, כי לעתים מדובר בדברים שהם ממש לא כשרים.

כל טוב ושנה טובה