כשרות אצל השכנה שלא שומרת שבת

חדשות כיפה הרב שלמה בן אליהו 17/09/07 19:40 ה בתשרי התשסח

שאלה

שכנתנו שומרת על הפרדת בשר וחלב ועל כשרות המזון שנכנס לביתה. ברם, היא אינה שומרת שבת, ויתכן ומבשלת בכלים שלה.

בהנחה שהיא מבשלת בכלים בשבת - האם מותר לאכול אצלה או מאכלים ממנה?

האם ניתן להניח שאינה מבשלת בשבת? (אינני יודע ולא שאלתי, אך יודע שהיא ובעלה נוסעים בשבת)

תשובה

בסד

שלום רב .
אוכל שבושל בשבת אסור לאכלו גם אם הוא כשר.
אם האכל בושל בשביל אורחים,אסור לאורחים לאוכלו [לעולם], וגם הכלי נאסר ביום ריאשון.ואם רוצים להשתמש בכלי חיבים להכשיר את הכלי.
אבל אם האוכל שבושל בשבת, בושל בשביל "בעל הבית" אז מותר לאחרים לאכלו לאחר השבת. (אמנם יש הבדל בין שוגג למזיד .)(שו"ע סימן שיח.)
שאלתך הנוספת אם אדם שלא נאמן על השבת נאמן על כשרות? בדרך כלל הלכות כשרות הם רבים וקשים לכן אני חושב כי מי שלא לומד [לא יודע.] למשל יש המשתמשים באותו תנור לחלב ובשר ,מחוסר ידיעה ,או במיקרוגל. ובכך הכלים נאסרים.! ויש המדחים יחד כלי חלב ובשר.
פשוט מחוסר ידיעה .ולא בכוונה רעה חלילה.
לכן מי שלא למד הלכות כשרות היום לא ידע ואי אפשר להסתמך על מסורת בית אבא כי אז לא היו מדחים ומקרוגלים ..ובדרך כלל מי שאנו שומר שבת גם לא לומד הלכות כשרות.

בברכה