כרובית וברוקולי

חדשות כיפה רבני מכון התורה והארץ 19/02/09 16:55 כה בשבט התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב! שבת האחרונה התארחנו אני ואשתי אצל הוריה והייתי נוכח בשיעור מפי רב הבית כנסת לאחר שחרית ולשיעור התגלגל דיון על כשרות של פירות יבשים ...

בהמשך השיעור הרב יצא נחרצות על הטענות ו"ההחמרות" בענייני תולעים "הכרובית ז"ל " והברוקולי .הרב אמר שהוא בעצמו מאד אוהב כרובית והוא בודק אותה ואוכל.והוא נתן לנו 2 כללים למקרה שמזהים משהו חשוד:1.שהראה כמו תולעת או חרק קטן 2.שהוא זז ואם תנאים אלו לא מתקיימים אזי אפשר לאכול.וכל מי שאוסר ירקות אלו הוא לא מחמיר אלא לא יודע הלכה וכן דיבר על ה"בעיתיות" תירס טרי ולכן הוא התיר לנו לאכול ברוקולי של סנפרוסט לאחר ששותפים ובודקים.חשוב לציין שמדובר ברב בעל ידע נבחר ובריאות בהלכה השולט בפסקי הרבנות הראשית .

רב זה אינו רבי המובהק אך רציתי לדעת עם הצדק איתו כי נכון לעכשיו בבית של הוריי אישתי מקפידים מאד בנושאים אלו בגלל הילדים.

אז האם טענות אלו נכונות?

ואם כן איזה סוג כרובית אפשר לאכול ומה תהליך הבדיקה וכן לגבי הברוקולי .

חשוב לי לציין שאני לא מחפש בהכל היתרים ואצלי בבית חסה זה גוש קטיף אך אני מאד אוהב כרובית וברוקולי ומאד קשה לי עם המחשבה שיכול ליהיות שלחינם אני לא אוכל.

תודה מראש.

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

בס"ד

שלום וברכת ד'

אין רצוני להתווכח עם אף רב בישראל, אולם כשם שיש מומחים לכל דבר כך גם בהלכה צריכים מומחיות, דהיינו האם הרב המוזכר היה מתיר עגונה לכך צריך ידע מיוחד, כך שלא כל רב יכול לפסוק בעניני חרקים, ובייחוד בדברים שהם שייכים להתמקצעות מעשית, ולאו דוקא לידע הלכתי. דהיינו האם כל אחד יודע היכן נמצאים החרקים בבצל ירוק, או בכרובית או בברוקולי. מתוך הדברים שכתבת בשם הרב הרי סעיף 1. שרואים את החרק, אולם על מנת לראות צריך לדעת מה לראות, וכיצד לראות, פעמים רבות הניגודיות משפיעה שאין לך ראיה, אולם אם היית לומד מה לראות היית רואה, כמו כן המיקום היכן יש לראות הוא בעיה, למשל בכנימה לעולם לא תראה את החרק מכיוון שהוא מכוסה עם דונג, אם היית יודע שמקלפים את הדונג ולאחר מכן רואים אותו הרי שמיד היית מגלה את החרק. אין ספק ואין ויכוח שחרק שלא נראה בעין בלתי מזוינת איננו נחשב לחרק האסור מדין תורה . 2. הסעיף הזה לא מובן כלל, שהרי גם חרק מת הוא אסור באכילה באותו מספר לאוים, אלא שזה חי וזה מת, אבל אין היתר לאכול חרק מת, שהוא בד"כ מכונף וקשה לזהותו כחרק.
על בדיקות של סנפרוסט אני יכול להגיד לך מבדיקות מאות ק"ג של תוצרת שאי אפשר להגדיר כנקי מחרקים.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן