כעס

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 20/08/14 15:58 כד באב התשעד

שאלה

בס"ד

אני בן אדם שכועס הרבה מה לעשות על פי התורה והיהדות כדי להנצל מעוון הכעס ואיזה תפילה אני צריך להתפלל על זה וכמה זמן אני צריך להתפלל את התפילה

תודה א.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

שינוי בחיים לא נעשה מתוך תפילה בלבד.
הקב"ה שם אותנו בעולם הזה כדי שנפעל בעמל רב, זה הניסיון שלנו בחיים.
יעקב חשש מהמפגש עם עשיו - הוא כמובן התפלל אבל לא הסתפק בכך, הוא שלח דורון והתכונן למלחמה.
הקב"ה מצפה מאדם חולה שלא יסתפק בתפילה אלא ילך לטיפול רפואי, מתוך כך יתברך בבריאות.
האביון לא יסתפק בתפילה בלבד - עליו למצוא עבודה, מתוך כך יתברך בפרנסה.
גם אתה, מלבד התפילה, צריך לעשות עבודה קשה ועצומה כדי להשתנות, מתוך תזכה לסיעתא דשמיא.

בכל ספרי המוסר מדובר על 'עבודת' מידות, זוהי עבודה שדורשת המון כוחות נפש ומאמצים רבים.
עליך למצוא הדרכה (בסגנון שלך) כיצד להסתלק מהכעס, ולפעול על פי ההדרכה הזאת.
אתה צריך לעקוב אחרי התנהגותך, לראות שהעמל שלך נושא פרי, שאתה כועס פחות, אם לאו חפש הדרכה שונה...

עבודה רצינית תברר גם את שרשי הכעס (אחד השורשים הידועים - גאווה!) גם את הסיבות האישיות: מה מחולל אצלך כעס רב - כל זה כדי לדייק בדרך ההתגברות על הכעס.

צריך למצוא גם כיצד לשחרר כעס בדרך שאינה פוגעת באחרים: על ידי פעילות גופנית, על ידי נגינה או האזנה למוזיקה וכד' דרכים שמתאימות לכל אחד כדי להירגע מכעס.

יגעת ומצאת תאמין: אני יודע כעובדה שאפשר להשתנות מקצה לקצה - צריך הרבה תפילות, הרבה עמל, והרבה סבלנות.