כסף לחילול שבת

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 20/04/02 16:00 ח באייר התשסב

שאלה

שלום!!

לאחרונה יצא הימור חוקי שקוראים לו ווינר. שלא כמו בטוטו ששם אסור בגלל הנאה מחילול שבת, כי השחקנים מחללים שבת, בווינר אין את הבעיה כי המשחקים אינם בשבת. הבעיה היחידה בזה היא שהכסף שמשלמים על ההימור הולך לכדורגל הישראלי שכידוע משחק בשבת. האם מותר למלא ווינר??

תודה רבה מראש!

תשובה

ב"ה כ' אייר תשס"ב

לאוהד שלום!

מי שקונה כרטיס הגרלה כשידוע שהכסף מגיע למקום שמתשמשים בו לחילול שבת הוא בכלל מסייע לעוברי עבירה, הרמב"ם פוסק בהלכות גזילה פרק ה' הלכה א' כי אסור לקנות דבר גזול מגזלן ואסור לסעדו", בשו"ת מנחת יצחק חלק ג' סימן ע"ט פסק שמי שקונה ממפעל של ישראל שמחללים בו שבת, ואם היו כל היראים לדבר ה' נמנעים מלקנות אצלו היה מצמצם יצורו בשבת, ומימלא מצמצם את חלול השבת, עובר על "לפני עור".
במקרה של שאלתך נראה שהכסף מגיע לספורט הישראלי שלא כולו עובד בשבת, וניתן לומר שרובו לא עובד בשבת.
אלא שאם ההימור הוא על משחק שנעשה בשבת הדבר נראה כסיוע לחלול שבת ולכן נראה שיש להמנע מכך, אבל אם מדובר על הימור במשחק שלא נערך בשבת, כיון שמימלא הכסף מגיע לספורט באופן כללי יש להקל.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת