כמה שאלות ..

חדשות כיפה הרב חיים רטיג 04/03/09 10:35 ח באדר התשסט

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

יש לי כמה שאלות אשמח אם תענה לי.

1.כשאני קוראת קריאת שמע שעל המיטה האם אני חיי'בת על המיטה ממש ?

2.כשאומרים "הכן לבך לפני המקום.." או "תכין לבם תקשיב אזנך.."

איך אני יכולה "להכין" את עצמי לפני התפילה, שממש הראש שלי י'הי'ה שקוע אך ורק בתפילה ?

3.כשאני מתפללת ערבית של שישי ושחרית של שבת מהם הדברים שאני לא יכולה להגיד ?

4.כשמישהו מדבר לידי או איתי לשון הרע [דבר שאני ממש מנסה להתרחק ממנו] מה עליי' לעשות ? זה כאילו מעמיד אותי במצב של אין ברירה אלא להקשיב [כמובן ללא רצוני].

תודה רבה על הקדשת זמנך.

תשובה

שלום רב,
קריאת שמע קוראים סמוך לשינה, ורצוי על מיטתו, יש שנהגו לשכב במיטה ולהטות. לאחר ברכת המפיל יש שהחמירו שירדם מיד, אולם, מותר לו במידת הצורך לעשות דברים אחרים.

הכנה היא מחשבה, עיון והבנה של התפילה. הפסוק תכין ליבם נאמר על הצורך לכוון במילים ולהבינם. בתקופה בה לא דיברו בעברית הבעיה היתה גדולה יותר כי מתפללים רבים לא הבינו את השפה עצמה.

לגבי ברכות קריאת שמע לנשים, דעת הרב עובדיה שתברכנה בלי שם ומלכות, ולרב אליהו מברכות, וכך גם דעתי שנשים יכולות לברך, כיון שלא נאמר שם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו לכן יכולות לברך ברכת המצוות מעין אלו בתפילה.
תאמרי לו במנימוס, שאת חוששת מלשון הרע, ואולי כדאי לוותר על זה, או שתמצאי תירוץ ותתרחקי, ואם אי אפשר אל תקשיבי, תעשי עצמך כשומעת ותהרהרי בדברים אחרים.

כל טוב,
חיים רטיג, ישיבת ההסדר "בינות" רעננה.