כללית

חדשות כיפה הרב אורי ליפשיץ 01/12/10 19:18 כד בכסלו התשעא

שאלה

כבוד הרב. יש לי 2 שאלות

1 _ בני אדם מבשר הם למה אנו שותים חלב

2 _ בשבת כל הישיבות ובתי הכנסת מוארות בשעוני שבת וחברת החשמל מחייבת בכסף עבור זמן זה נעשה עסקים בזמן זה זה לא עבון על שמור את השבת?

תשובה

שלום וברכה

שאלות יפות שאלת.

האיסור של התורה אודות בשר וחלב הוא 'לא תבשל גדי בחלב אימו'. איסור זה חוזר שלוש פעמים, ומכאן למדו חכמים שמדובר באיסור הן לאכול ביחד בשר וחלב, הן לבשלם והן להינות מהם.
חכמים לא למדו שיש איסור באכילה של חלב על ידי אדם שהוא בשרי, וממילא הדבר מותר. לא צריך לחפש איסורים אלא לגדור עצמנו במה שאסרו לנו חכמים.
כנראה שהסיבה לאי איסור זה היא נורמליות החיים המחייבת אכילת חלב (במידה) על ידי בני האדם.

אגב, ישנה חקירה מעניינת באחרונים האם בשר אדם נחשב 'בשר' מבחינה הלכתית, אך אין כאן מקומה.

לשאלתך השניה - יש פוסקים שאוסרים להשתמש בחשמל המופק בשבת על ידי חברת החשמל, גם אם מדובר בשעון שבת (לא רק בבתי כנסת אלא גם בבתים פרטיים). מרבית הפוסקים סוברים שהדבר מותר וסיבתם היא שהפעולות המבוצעות על ידי עובדי חברת החשמל נועדו לספק חשמל החיוני בשבת לצורכי פיקוח נפש (בתי חולים, צרכי צבא וכיו"ב), ולאור זאת התירו השימוש בחשמל המיוצר בשבת.

חנוכה שמח
אורי