כיצד להשיב בלי להעליב

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/07/09 17:30 א באב התשסט

שאלה

שלום,

רציתי לשאול את הרב בנוגע ל"מה ששנוא עליך אל תעשה לחבריך". בילדותי הטביעו בי חזק את המימרא הזאת ולשמחתי אני חי אותה. אך עקב ה"חיות" אני מגיע למקומות בהם אני כבר כמעט נפגע מהיחס האוהב. כלומר אני יודע שאם היה מגיע מצב שבו היו צריכים לומר לי מה שאני רוצה לומר (עכשיו) למישהו אחר, יכול להיותשהייתי נפגע. ולכן אני מונע מעצמי לומר זאת לאדם האחר ולעיתים אני נפגע מזה ואפילו מאוד. יש איזה משהו שם בלב שמונע ממני לדבר למרות שזה פוגע בי. רציתי לשאול את הרב - היכן מגיע הגבול של המימרא הנ"ל או שאין גבול?

תודה מראש

תשובה

בס"ד
שלום רב,
אתה צריך ללמוד להשיב בלי להעליב בחזרה.
אם מישהו צועק עליך או מעליב אותך, אתה בצדק לא מעליב אותו ולא צועק בחזרה בגלל הכלל של 'מה ששנוא עליך...'
אבל אתה לא צריך לשתוק. אתה יכול להגיד לו שהוא העליב אותך או שהוא התנהג בצורה שפוגעת בך. אתה יכול להגיד שאתה לא מסכים שיצעקו עליך או יעליבו אותך. תשובות כאלה שמסבירות לשני שהוא לא היה בסדר אתך הן לא מרגיזות ופוגעות וצריך להגיד אותן כדי שהשני ידע שהוא לא בסדר. על כך נאמר: הוכח תוכיח את עמיתך...