כיסוי ראש-בירור עמדה.

הרב צבי יניר הרב צבי יניר 14/06/09 17:24 כב בסיון התשסט

שאלה

שלום כבוד הרב!

אני מתחתנת עוד שבועיים ואני מתלבטת בעניין הכיסוי ראש. לאחר חיפושים באינטרנט נתקלתי בתשובות שענית לגבי הנושא ויש לי 2 שאלות על תשובתך:

האם פסיקתו של הרב היא מלכתחילה (מותר ללכת עם שיער ארוך בחוץ בתנאי שיש כיסוי כגודל כיפה בוכרית) או שזה בדיעבד לאור המצב והדור של היום?

אם הרב מסתמך על הראשונים, מה לגבי השולחן ערוך והפסיקות של האחרונים שהם אלה שקובעות?

תודה רבה!! בשורות טובות!

תשובה

1. הפסיקה היא לכתחילה אם זו הנורמה של רוב הנשים במקום מגורייך (או שהנורמה שם היא פחותה מזה).
במקרה ואת מגיעה למקום שהמנהג מחמיר יותר כגון שמחה חרדית וכדומ', עלייך לכבד את מנהג המקום ולכסות לחלוטין את הראש.
(הערה- למרות האמור אני תמיד ממליץ להחמיר ככל האפשר גם מעבר לדין בעינייני צניעות כיוון שהם פרוצים לחלוטין בימינו. אכן כיסוי הראש הוא הכי פחות בעייתי ויש דברים יותר בסיסיים שהם לא חומרא אלא דין ממש שמשום מה עליהם אין כלל דיון בציבור שלנו. לדעתי לראות אישה עם כיסוי ראש כמעט מלא שהולכת עם מיני או כשהיא יושבת כל הברכיים שלה נראות, זה ממש מגוחך מבחינה הלכתית, כנ"ל אישה עם כיסוי ראש כמעט מלא אבל מחשוף שאינו צנוע באזור הצואר ודי לחכימא ברמיזא.)
2. כיסוי הראש מעבר ל"קלתה' שזכר בתלמוד הוא דבר שבמהותו תלוי במנהג ("דת יהודית") , ולכן לא משנה מה כתוב בשולחן ערוך או בחלק מהאחרונים. הפסק של השלחן ערוך וחלק מהאחרונים מעיד על המנהג בזמנם או במקומם, ואצל חלק אחר של האחרונים לצערי יש "צילום של השולחן ערוך" ללא עת מחשבה נוספת על מהות הדין.