כיבוי שרפה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 07/02/16 15:23 כח בשבט התשעו

שאלה

"10343# בהלכה כתוב (אורות ההלכה, סימן צו, הלכה י) שמותר לכבות שרפה על ידי גרמא. כגון לשים שמרטוטים רטובים ליד השריפה.

שאלה: האם מותר לשים מים בסמרטוטים כדי שיהיו רטובים? הרי זה איסור כיבוס, והרי בהלכה זו גם כתוב שאם יש שרפה על מפה מותר לשפוך מיצים אך לא מים משום כיבוס. אז איך אפשר להשתמש בסמרטוטים רטובים בשבת הרי כדי להרטיבם זה לא יהיה אסור משום כיבוס?

"

תשובה

נאמר לשים סמרטוטים שהם כבר רטובים.
לגבי הרטבת סמרטוטים לצורך הכיבוי - השמירת שבת כהלכתה (מא, טז) מביא בהערותיו, שלצורך כיבוי, ותר להרטיב אם הסמרטוט נקי, ועושה את זה ב'דרך לכלוך', למשל שנוטל מעליו ידיים.
כמובן, אם יש אפילו חשש קטן לסכנה, מותר ומצווה לכבות כרגיל ולהזעיק מכבי אש.