כבד אווז

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 29/01/07 00:30 י בשבט התשסז

שאלה

לכבוד הרב

על מה סומך מי שנותן הכשר לכבד אווז?

הרי שמפטמים את האווזים זה יכול לעשות חור בושט ומטריף את הבהמה. ומסתבר שאין פה רב

תשובה

שלום רב,
אענה על שאלתך, אולם ברצוני להדגיש שלדעתי אין כל מקום להתיר אכילת כבד אווז גם מבלי להיכנס לסוגיית ריבוי הטריפות, וזאת משום צער בעלי חיים שהוא מדאורייתא. פיטום האווזים נעשה תוך כפיית כמויות עצומות של אוכל בתזונה בלתי מאוזנת הגורמת למחסור בחלבונים וביסודות תזונתיים שונים לשם הגדלת הכבד. האווזים סובלים עקב כך מבעיות בריאות קשות, כגון: קרעים בוושט, בעיות נשימה, נמק בכבד, קשיים בעיכול וקשיים בהליכה ועוד.

באשר לשאלתך, אכן החשש של חור בוושט הנגרם בעת שמלעיטים את האווזים הוא חשש גדול, ולכן רבים הפוסקים שאסרו לאכול אותו, ורבים נמנעים מלסמוך על כשרות לכבד אווז מטעם זה. המתירים סומכים על כך שמומחה בודק היטב את הוושט, והם היו נותנים את הכשרם רק לחוות גידול בהם החומר שבו הלעיטו היה מבושל או לפחות שרוי במים ורך, ובמכונת הפיטום הצינור דרכו האכילו היה עשוי מגומי או מחומר רך אחר, כדי לצמצם את הסיכון לנקב בוושט.
בעיה אחרת שבגללה היו שאסרו היא החשש לבעיות בכבד שנובעות מהלעטת האוכל הבלתי סבירה שמעמיסה עומס מוגזם על הכבד וגורמת בשל כך להטרפה.

כל טוב
רונן לוביץ