טבילת כלים

חדשות כיפה רבני כושרות 13/06/13 17:40 ה בתמוז התשעג

שאלה

שלום,

רציתי לשאול האם במסעדות ובתי מלון טובלים את הכלים לפני השימוש?

האם יש בכך הבדל בין כשרות רגילה לכשרות מהדרין, בין כלי בישול וכלי הסועד?

תודה רבה!

תשובה

כך כתוב בקובץ נהלי כשרות של הרה"ר ישראל

כלים

1. כלים שניקנו מבח"ר שבבעלות גוי, או מחנות של נכרים חייבים בטבילה.

2. כלי זכוכית ומתכות, חייבים בטבילה בברכה.

3. כלים מעץ, חרס, פלסטיק, ניילון או כלים חד פעמיים אינם מחוייבים בטבילה.

*יש הנוהגים להטביל כלי פלסטיק, חרסינה ופורצלן ללא ברכה.

4. טבילת הכלים תתבצע באחריות המשגיח ובמידה והוא מסתייע בעובד שאינו יהודי, תתבצע הטבילה

בנוכחותו.

5. אם יש כלי מתכת חדשים ובייחוד נירוסטה יש לבדוק האם יש צורך בהגעלה.

6. כלים שיש בהם ספק אם נטבלו יש להטבילם בלא ברכה.

7. כלים שיש ספק בכשרותם ינעלו במחסן והמפתח יהיה בידי המשגיח

http://upload.kipa.co.il/media-upload/kosharut/kosharut11244-1232011.PDF

ברבנויות שונות יש הנהגות שונות,
יש שמקיימים את נהלי הרבנות ככתבם וכלשונם,
יש שסומכים על פוסקים הסוברים ש"כלי סחורה" אינם טעונים טבילה,
ויש שאינם טובלים במקווה ממש אלא מקנים אותם לגוי והגוי משאיל אותם בחזרה לבעל העסק וזה על פי מה שכתוב בשו"ע יור"ד ס' ק"כ שכלי שאול של גוי לא צריך טבילה כי הוא נשאר ברשות הגוי וגויים אינם חייבים בטבילת כלים.

דבר נוסף, לפוסקים המצריכים טבילה גם לכלי סחורה עם כל זה האוכל שנתבשל בכלי לא טבול אינו נטרף, אבל עדיין אסור לאכול את המאכלים בתוך הכלים הלא טבולים. ואף בין הפוסקים הסוברים כך יש שמקילים לאכול בכלי לא טבול כאשר היה ניתן לאכול את המאכל גם בלי הכלי- למשל כריך, אבל שלא ניתן לאכלו בלא הכלי, כגון מרק הם אינם מתירים.