שאלה
רציתי לשאול כמה שאלות: האם יש אפשרות שלא ללכת למקווה לפני החתונה? אני סובלת מדלקות חוזרות בדרכי השתן ומאד לא מעוניינת להכנס לבריכה (גם אמבטיות אני לא עושה). שאלה נוספת - האם אוכל לתת לבן זוגי טבעת בחופה (לפני שישבור את הכוס) ולהקריא פסוק כלשהו משיר השירים?
תודה רבה,
ג'ול
תשובה
שלום וברכה
הטבילה במקווה אינה אמורה להיות ממושכת, יש צורך בכניסה עם כל הגוף לזמן מינימלי ולא ידוע לי שהדבר יכול לגרום לבעיה רפואית, ההגיינה גבוהה מאד, המים נקיים וגם ישנם חומרי חיטוי וניתן גם לבקש להגיע ראשונה (אחרי החלפת המים), בכלל מצוות התורה אינם אמורות לגרום לנזק רפואי וישנה מצווה גדולה של "ונשמרתם מאד לנפשותיכם" הייתי שמח לשמוע חוות דעת רפואית הסוברת שיש חשש כלשהו אחרי טבילה במקווה.
לגבי שאלתך השניה, הקידושין על פי ההלכה מתבצעים כאשר הגבר פונה לאשה ומבקש ממנה להינשא לו, האיש מתבקש בכלל וברגע זה בפרט להיות "המחזר" (אפילו התלמוד משתמש ממש במילה זו), כמו שבימינו הצעת הנישואין מקובל שתבוא מצד הגבר (תקני אותי אם אני טועה), כך הדבר ברגע הקידושין ולא רק אז, תמיד האשה אמורה להיות "מחוזרת" על ידי אישה.
שמירת המסגרת הזאת היתה מקובלת רבות בשנים, וגם היום הרבנים שאמונים על עריכת הטקס שומרים על מסגרת זאת כנגד נסיונות של תנועות מתחדשות למיניהם ללמוד מהנצרות ולשנות את הטקס.
שילוב אמירות נוספות יכול להעשות וגם לגבי נתינת טבעת לאיש ניתן למצוא מקום, אבל באופן ברור מחוץ ל"גופו" של טקס הקידושין, כגון לפני הכניסה לחופה (בשעת כיסוי ההינומה), בסוף הטקס (שבירת הכוס יוצרת הפרדה ברורה), בכל מקרה רצוי להתייעץ עם הרב מסדר הקידושין בעת המפגש המוקדם כדי להחליט על האופן המדוייק שהדבר ייעשה וגם לגבי תוכן האמירות הנוספות.
בברכת מזל טוב