חשש מלעבור על איסור בליל הסדר

חדשות כיפה צוות ישיבת צפת 10/03/07 19:22 כ באדר התשסז

שאלה

שלום עליכם

שאלה

השנה זאת תהיה השנה הראשונה שאני עושה סדר כהלכה, וככל הנראה אני הוא זה שיצטרך לעשות את הסדר

אני בן 18 והתחלתי ללמוד את ההלכות

אבל נאמר לי שבגלל שיש לנו אורחים שנוסעים מהבית שלהם אל הבית שלנו בליל הסדר ואחר כך הולכים

כל זה יהיה חלקית על הראש שלי ולכן אני לא בטוח שאוכל לקיים את הסדר

למרות שאני מאוד רוצה לעשות עם המשפחה אבל הדודים והדודות נוסעים ביום טוב פסח

ומכיוון והם אורחים שלנו אני חושש שזה קצת בעיה

אם יש איזושהי דרך שבה אוכל לקיים את הסדר כהלכה בלי להצטרך ללכת למשפחה אחרת ושכל האיסורים הללו לא יהיו על צווארי אודה לכם אם תוכלו למצוא לזאת פתח

תשובה

שלום!

דבר ראשון- אשריך!
דבר גדול הוא לזכות לעשות סדר כהלכתו, ודבר גדול עוד יותר- לזכות אחרים בכך.

לגבי השאלה שלך-
אתה עומד מול בעיה:
האם עדיף לעשות סדר לבד, או לזכות אחרים כשאני יודע שהם יחללו את קדושת החג בשביל כך?

רבנים גדולים עסקו בשאלה הזו.
יש כאלו שמחמירים ואומרים שאין לתת יד לחילול שבת וחג, ואילו רבים אחרים העמידו את זיכוי הרבים מול חילול החג שבין כה ייעשה- ומצאו מקום להתיר כדי לזכות אחרים בלילה כה מיוחד וחשוב.

כדי שהאיסורים האלו "לא יהיו על צוארך" אלא על 'צואר' הרבנים שמתירים אתה צריך להקפיד להגיד לאורחים שיש להם את האפשרות לישון בקרבת מקום ולהתארח כל החג אצלך- ע"מ שלא יחללו את החג ואף לארגן להם מקום כזה.
במקרה בו יש להם את האפשרות לחגוג אתך את ליל הסדר ללא חילול החג (גם אם בסופו של דבר הם כן יחללו את החג) אתה יכול בהחלט לסמוך על הרבנים המתירים.

ושוב- יישר כח!
זיכוי אנשים שאינם דתיים עדיין בטעם ליל סדר אמיתי הוא דבר גדול מאוד!

חזק ואמץ,
נועה ועמיחי,
צוות ישיבת צפת.