חנוכה

חדשות כיפה צוות ישיבת הר עציון 17/12/09 11:21 ל בכסלו התשע

שאלה

שלום וחג שמח!

בזמן האחרון אני נורא מתעניינת במסורת ולא מבינה אותה כ"כ אז אלו הם שאלותי:

1.מה המקור ההסטורי שהביא את החשמונאיםלהנהיג מרד נגד השילטון?

2.מה מסמל חג החנוכה וניצחון המכבים על היוונין , לנו ולדורות הבאים?

👈 ביום ראשון כ"א אדר ב (31.3.24) תחת הכותרת "האומץ לדבר על זה" יתקיים כנס מיוחד בנושא מתמודדי נפש בצל המלחמה. לפרטים נוספים לחצו כאן

תשובה

שלום וברכה!

1. אלכסנדר מקדון כבש את ארץ ישראל. ברם הוא לא יצא נגד היהודים ונתן להם להמשיך בתרבותם ודתם. לאחר מותו (הוא מת רק מספר שנים לאחר הכיבוש), הגנרלים שלו חילקו את הממלכה. שלטון על אזור של ארץ ישראל קיבלו הסלאוקים. בשלשלת שלהם קם מלך אנטיאוכוס אפיאפנס שרצה להפוך את כל העמים תחת ממלכתו למקשה אחת, לתרבות אחת - היוונית ההלינסטית. הוא התחיל מההסברה מסיבית וגרם להרבה יהודים להתיוון - לזנוח תרבות ודם יהודיים, להתלבש כמו יוונים ואפילו לעבוד לאלילים של יוונים. לאחר מכן הוא גזר גזרות נוראיות וקשות האוסרות על היהדוים לקיים את דתם וללמד תורה. אנטיאוכוס רצה למחוק את כל היחודיות של עם ישראל. כלומר יוונים רצו להשמיד עם ישראל כעם ע"י השמדת תרבות ודת היהודיים. בשלב מסויים השביתו עבודה מבית המקדש והעמידו בהיכל פסל של זאוס. זו היא רקע לתחילת המרד, שהתחיל ממעשה אחד שהתרחש בעירו של מתתיהו בן יוחנן כהן גדול חשמונאי, מודיעין. צעיר מתייון אחד רצה להקריב קורבן לאליל ומתתיהו מנע זאת ממנו ע"י הריגתו של הצעיר. מתתיהו אסף אנשים סביבו ואירגן צבא יהודי שבראשה עמדו חמשת בניו - יוחנן, יהודה, שמעון, יונתן ואלעזר. הם החליטו להלחם ביונים מתוך הבנה שאם הם לא יעשו משהו, עם ישראל ישמד רוחנית וכתוצאה מכך יחדל מלהתקיים. וכך יצא המרד לפועל. לאחר מספר שנים טוהר בית המקדש וחזרה העבודה, שם אירע נס פח השמן כפי שכולנו מכירים אותו, אך המלחמה לא הסתיימה ונמשכה עוד כעשרים שנים נוספות. כתוצאה מהמלחמה היוונים גורשו מארץ ישראל וחשמונאים שמו עצמם למלוך על עם ישראל עד ימי הורדוס. כמובן היו עוד סיבות לנסיגתם של יוונים מלבד המרד, אך ניתן בברור לראות את יד ה' בכל המתרחש.

2. חג חנוכה מסמל נצחון של תורת ה' הנקראת אור על תרבות של אלילות והחושך של היוונים. חג חנוכה מלמד אותנו לשמור על יחודינו, על תרבותינו, על הדברים היקרים שלנו העושים אותנו לעם היהודי ולא להתבולל, לא לרדוף אחרי תרבויות זרות לנו גם אם הן נראות יפות, ממציאות לנו חיים מלאי תענוגים ותחושה של אנשי עולם הגדול. זה שקר, זה רק נראה, למעשה, זוהי השמדת העם השקטה, מה שמכונה "שואה הלבנה". חג חנוכה מלמד אותנו לאחז בשורשים שלנו, בתורת ה', באמונתינו, בתרבותינו כדי שלא נעלם מן העולם. הרי מה ששמר על עם ישראל לאורך כל השנים, זה תורת ה', אמונה והקפדה על מסורת היהודית גם במחיר כבד מאד, כמו משרפות של האינקביזיציה, פוגרומים מצד הנוצרים והמוסלמים וכד'. אם ח"ו היינו נכנעים וזונחים את התורה, את המסורת לא היינו קיימים כעם כבר מזמן. הרי זה בדיוק מה שקרה לעמים העתיקים אחרים שאימצו לעצמם תרבויות זרות להם, כגון בבלים, מצרים, יוונים בעצמם, רומיים והרשימה עוד ארוכה.

בברכה,

חיים דב בריסק

👈 אומץ הוא לא רק בשדה הקרב - הכנס שישבור לכם את הקונספציה. יום ראשון הקרוב 31.3 מלון VERT ירושלים לפרטים נוספים לחצו כאן