חילול שבת

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 08/07/16 15:23 ב בתמוז התשעו

שאלה

שלום לכבוד הרב. בחרתי אותך בצורה אקראית מאחר ואני לא מכירה אף אחד מכם אז אנא סלח לי אם השאלה לא במקום..

אני בחורה שמגיעה מבית מסורתי שומר שבת. הפסקתי לשמור שבת עוד בילדותי אבל חזרתי למסורת בשנים האחרונות. אני אינני שומרת שבת כהלכתה, אך לעולם לא עושה מלאכה, לא עובדת בשבת וגם לא נהנית מעבודתם של אחרים. אני כן מדליקה נרות, בן זוגי עושה קידוש, אני מכינה את האוכל לפני השבת ודואגת לארגן את הבית לקראת השבת ואנחנו אורכים קבלת שבת. כך שבמובנים מסוימים אני שומרת ובמובנים אחרים לא.

השאלה שלי היא כזאת,

אני סובלת מפוסט טראומה חמורה מאז הילדות וסובלת מהמון קשיים נפשיים. אני מציירת ומנגנת באופן תדיר כדי להקל על עצמי או עושה סוגים שונים של אומנות. בימי שבת יש לי קושי גדול, בכל שבוע מחדש ואני מוצאת את עצמי בתענית עם המחשבות והרגשות שלי בלי יכולת להרגיע אותם.

אני מוצאת את עצמי תוהה לגבי השאלה מה עדיף. האם עדיף שאתייסר נפשית בכל שבת או שכן אתן לעצמי את הרשות ליצור. ומה ההלכה אומרת על כך?

תשובה

שלום
נגינה בכלי נגינה אסורה מדרבנן. ציור כבר נוגע באיסורי תורה.
להתיר איסור תורה זה רק במקום של פיקוח נפש, כלומר חשש לסכנת חיים, ואני מבין מדברייך שזה לא המקרה.
איסורי דרבנן מתירים לפעמים במקום חולי רציני או צורך מאוד גדול.
לכן אני מציע, להתאמץ מאוד, אולי עם איש מקצוע, למצוא דרכים אחרות של יצירה, כזאת שמותרת בשבת.
אם זה לא מצליח, אני מציע לפנות לפוסק עם חוות דעת רפואית בנוגע למצבך. (אם צריך עזרה בזה, בשמחה)
שבת שלום