חילול שבת, פורומים באינטרנט

חדשות כיפה הרב אליעזר אלטשולר 11/08/05 12:59 ו באב התשסה

שאלה

שלום לכבוד הרב!

לפעמים אני נכנסת לפורומים חילוניים באינטרנט כדי לכתוב שם דברים לגבי ההתנתקות וכדומה. הבעיה היא שאנשים יכולים להגיב להודעה שלי או לקרוא אותה ביום שבת שבו אסור להיות במחשב ואסור לכתוב וכך יוצא שאני גורמת להם לחלל שבת.

האם יש בכך בעיה הלכתית?

אם יש בעיה, האם זה אומר שבימי חמישי ושישי שקרובים לשבת וכך יש יותר סיכויים שיקראו את זה בשבת או יכתבו תגובה, אסור לכתוב בפורומים מהחשש שהוזכר קודם?

אם כתבו תגובה ביום שבת להודעה שכתבתי, האם מותר לקרוא את התגובה?

תודה רבה.

תשובה

בע"ה,
את לא גורמת להם לחלל שבה, ולכן את אינך מוגבלת במתי לכתוב את תגובותייך, בדיוק כמו שיצרן של פנסים לא גורם למישהו לחלל שבת, גם אם השימוש בו יהיה בשבת.
לגבי מה שכבר נכתב בשבת ואת רוצה לקרוא אותו, ניתן לדון לכף זכות את הכותב שלא ידע מה מותר ומה אסור בשבת , ולכן דינו כמי שעשה מלאכה בשוגג בשבת ,ואזי מותר לאחרים ליהנות ממנה במוצש"ק. לכן ניתן להגיב עליה במוצאי השבת. עם זאת ,אין זה מן הראוי להיכנס על סמך לימוד הזכות הזה מיד במוצאי שבת לפורומים הללו וליהנות מכל חילול השבת ההמוני שנעשה שם.
דרך אגב , נושא זה שווה כתיבה בפני עצמו במדור תגובות או מאמרים, ובתור כותבת קבועה ,יש חשיבות שתאירי את עיניהם .
בברכה,אליעזר