חילול שבת בשלט רחוק

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 23/09/15 23:17 י בתשרי התשעו

שאלה

בימינו ניתן לרכוש מכשירי חשמל "חכמים" שאפשר לשלוט בפעולתם מכל מקום בעולם ע"י אפליקציה שמורידים לסמארטפון. השאלה שלי היא כזאת:

נניח ויש לי בבית בישראל מזגן חכם, אך אני נמצא בשבת בארה"ב. בישראל כבר נכנסה השבת, אבל בארה"ב עדיין לא, אז אני נכנס לאפליקציית השליטה ושם לב שהמזגן כבוי. מאחר שיש אנשים בביתי בארץ, אני מניח שהם שכחו להדליק את המזגן, אז אני מדליק אותי בעצמי. שוב, אצלי עדיין לא נכנסה השבת, אבל אצלם כן.

1. האם מותר בכלל לעשות דבר כזה? אם לא, למה?

2. האם מותר לבני הבית ליהנות מהמזגן בשבת? (נניח שהמזגן הוא בחדר אחד שאפשר להימנע ממנו ולא בכל הבית.)

תשובה

שלום וברכה

אתה צודק כי שאלה זו תלך ותגדל יותר ויותר בשנים הבאות, ונצטרך לקבוע את ההלכה המדויקת.
לך מותר להדליק את המזגן בשלט רחוק.
השאלה היא האם להם מותר ליהנות מזה. כידוע, גם ממעשה גוי שעושה משהו למען יהודי בשבת אסור ליהנות מחילול שבת ישיר, ובמקרה הזה כיוון שלך עצמך אין כל הנאה לעשות זאת, אי אפשר לומר שאתה עושה את זה למען עצמך (כמו שאנו אומרים בגוי שמתפרנס) אלא ממש למען הנאתם מחילול שבת. כאמור, האיסור אפוא אינו עליך, אלא השאלה היא האם להם מותר ליהנות מכך.
התשובה לכאורה היא שלילית. זה עדיין לא מחייב אותם לצאת מהבית כי יש דינים של "הנאה הבאה לאדם בעל כורחו", והם לא ביקשו ממך לעשות זאת וכדו', אולם בשל האיסור שלהם מלכתחילה ליהנות מכך – אל תעשה זאת.

כל טוב ויישר כוח