חילול שבת בחו"ל

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 22/12/04 13:08 י בטבת התשסה

שאלה

שלום וברכה לכבוד הרב.

רציתי לשאול אותך שתי שאלות....

1) אם מישהו נמצא בחו"ל, הוא יכול להשאיר טלויזיה פתוחה כל השבת ולראות במשך השבת? (כי גויים עובדים בזה)

2) האם מותר ללכת בחו"ל למסעדה בשבת אם לא משלמים ורק גויים עובדים שם?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד

שלום רב ,

1. שאלה קשה ,וצריך לשאול ולבדוק מה פוסקים רבני חו"ל ,אבל מבחינה עקרונית אם אין בזה מסייע לדבר עבירה אז מותר ,להלכה ולא למעשה .כיוון שמשום מראית עיין ותודעה ,וכבוד שבת לא ראוי ולא כדאי .אם יראו אותו יהודי ,אם טלויזיה דלוקה בשבת יחשבו שמותר להשאיר גם טלויזיה פועלת גם כאשר יהודים מחללים את השבת בישראל .
2. נראה לי לאסור משני טעמים :
טעם ראשון - מלאכת גוי לא הותרה רק שהגוי עושה בשבילו .וכאן הגוי מבשל ומחמם בשביל הלקוח .
שלא נדבר על איסורי כשרות ,בישול גוי וכדומה .
טעם שני - מפני שמירת צביון אוירת שבת .

בברכה