חיוב נשים בנר חנוכה

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 12/08/02 19:16 ד באלול התשסב

שאלה

האם נשים חייבות בהדלקת נר חנוכה?

תשובה

א."נשים חייבות בנר חנוכה, שאף הן היו באותו הנס" (שבת כג,א). למעשה יש בכך כמה פרטי הלכה:

ב.אשה בודדת בבית מדליקה נרות חנוכה ומברכת עליהם את כל הברכות.

ג.אשה החיה עם בעלה - יוצאת ידי חובתה בהדלקת הבעל, אפילו כשאין היא נמצאת בבית. לפיכך, היא עצמה אינה מדליקה, ומכל מקום עדיף שתימצא בבית בשעת ההדלקה.

ד.כשהבעל נעדר מביתו בהדלקה, מדליקה אשתו ומברכת, ומכוונת להוציא את בעלה ידי חובתו.

ה.בת המצוייה בבית הוריה אינה מדליקה. בוודאי שכך לגבי משפחות ספרדיות, שבהן לעולם רק אחד מדליק עבור כל בני הבית (גם הזכרים), אבל כך נוהגות בדרך כלל גם משפחות אשכנזיות. הלכה זו נכונה גם אם אותה בת נעדרת מהבית בעת ההדלקה - המדליק בבית יכוון להוציאה ידי חובתה. מכל מקום עדיף שהכל יהיו נוכחים בשעת ההדלקה.

ו.בת הגרה בפנימיה, והוריה מדליקים בביתם: אם היא ממשפחה ספרדית - תדליק בחדרה בפנימיה בלי ברכה. אם היא ממשפחה אשכנזית - רשאית להדליק בברכה, אבל תכוון שלא לצאת בהדלקת הוריה. בת זו, האשכנזית, יכולה להוציא ידי חובתה את חברתה הספרדית הגרה עימה בחדר, אם זו האחרונה תשתתף עימה בהוצאות הנרות או השמן.

ז. בת - בין ממשפחה ספרדית ובין אשכנזית - מדליקה בברכה, אם היא יודעת שהוריה אינם מדליקים נרות חנוכה, או שהם בחו"ל.