חובות של הוריי מול שלום בית

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 18/01/11 12:57 יג בשבט התשעא

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום רב,

השאלה נשאלת מעמקי לבבי ונשמתי ואשמח לקבל תשובה בהקדם...

אני גבר נשוי בן 30, הורי חייבים כספים לנושים שונים מסיבות שונות כבר מעל ל7 שנים,

שנים אשר במהלכם נתתי ערבויות להם לא פעם ובעקבות זאת גם אני נכנסתי לחובות לא קטנים,

כיום אני נמצא במצב כלכלי מסובך בעקבות הנ"ל,

העניין הוא שגם עכשיו הורי נעזרים בי, דבר אשר יוצר משקעים ביני לבין זוגתי ובכלל ביני לבין עצמי בשאלה עד מתי? מה לעשות?

אשמח לעזרה במהרה כבוד הרב,

תודה

תשובה

שלום וברכה

בשאלות מעין אלו רב הנסתר על הנגלה, שכן איני מכיר את מערכת היחסים המורכבת והמסובכת בתוך המשפחה, ועל כן צריך להיזהר מאוד בדברים שאומרים.
אולם אפשר לומר שלושה דברים חד משמעיים בנושא זה:
א. לא מוטלת חובה על ילדים לכסות את החובות של ההורים שלהם. ההלכה בכלל פוסקת שכיבוד אב הוא "משל אב", לאמור: שההורים אמורים לשלם את ההוצאות שמוציאים הילדים על הכיבוד שלהם, והילדים אפוא מביאים למצווה זו רק את היחס ואת הפעולות, אך לא את התקציב. קל וחומר בכיסוי חובות.
ב. מחויבות של אדם לאשתו קודמת למחויבות של אדם כלפי הוריו. זו משמעותה ההלכתית של הפסוק "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו..."
ג. אין בדברים שכתבתי כדי להמעיט במצוות כיבוד אב ואם או לקבוע שלא צריך לנסות לעזור. כל מה שכתבתי הוא סדר הדברים הנכון לקבלת הכרעות.

כל טוב והרבה שלום