זמן קריאת שמע

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 17/10/10 23:00 ט בחשון התשעא

שאלה

שלום!

רציתי לדעת:

1. אם בלוח מופיע שזמן קריאת שמע של מג"א נגמר לדוגמא ב7 וחצי וידוע לי שבדרך כלל המניין שלי מגיע לקריאת שמע ב7 שלושים וחמש האם זה קריטי והלוח בוודאי ממש מכוון ועל כן אמהר לקרוא קריאת שמע לפני התפילה או שניתן להקל ולומר שבכל זאת יצאתי ידי חובת קריאת שמע ע"פ המג"א?

2. כשכתוב זמן בלוח המורה על סוף זמן קריאת שמע האם הכוונה שצריך לסיים את כל הקריאה עד אז, או אם התחלתי קצת קודם וסיימתי אח"כ אז זה בסדר כי העיקר שהתחלתי את הקריאה לפני זמן הסיום?

בתודה רבה מראש על השקעת הזמן!

תשובה

שלום
1.צריך לומר קריאת שמע לפני התפילה ולכוון לצאת ידי חובה רק אם הקריאה השנייה לא תצא בזמן הנכון.
2. לדעת רוב הפוסקים, רק הפסוק הראשון מהתורה, ולכן כתבו הב"י והרמ"א בסי' מו, ט, שטוב לומר פסוק ראשון של שמע בסדר הקרבנות כדי לצאת בו ידי ק"ש. ובמ"ב מו, לא, כתב שי"א שיקרא את כל הפרשה הראשונה, וי"א את שתי הפרשיות (כי לפר"ח שתיהם מהתורה, ועיין להלן טו, 1). והטוב שיקרא את שלוש הפרשיות, כי לפר"ח טוב לצאת ידי זכירת יציאת מצרים בזמן ק"ש.

ולהלן הרחבה וביאור הנושא מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלמד שליט"א ועיין בספר באתר ישיבה http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=513