זכות אבות

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 05/01/03 00:46 ב בשבט התשסג

שאלה

הגמרא בדף פט: אומרת כך:

"לעתיד לבוא יאמר לו הקב"ה לאברהם בניך חטאו לי אמר לפניו רבש"ע יימחו על קדושת שמך" וכן ליעקב, ורק יצחק מושיע את ישראל ומלמד עליהם זכות.

כיצד אנו אמורים להתייחס לגמרא זו, המציגה את אברהם ויעקב באור קצת לא סימפאטי לעומת יצחק?

האם באמת אברהם ויעקב יאמרו זאת? ואם כן(בהקצנה) למה אנו מזכירים את שמם בתפילה?

תשובה

שואל/ת יקר/ה!

באופן כללי, הגישה הנכונה לדברי אגדה צריכה להיות כי חז"ל לא התכוונו לתת תיאור היסטורי של המציאות אלא ללמדנו דברים במוסר, בהנהגות ובהבנת התורה והמציאות על ידי דברים אלה.
(עיין בדברי הרמב"ם בהרחבה)
גם במקרה הנ"ל אין זה תיאור היסטורי כי אם אמירה שיש בה משמעות על האבות - שרשי האומה, ועל המידות שהם מייצגים.

ברכה והצלחה

צוות שו"ת 'ישיבת מעלות'