זכויות יוצרים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/05/12 21:21 ט בסיון התשעב

שאלה

שלום,

אני תלמיד כיתה יא וניגש השנה לבגרות בגמרא..

בעיקרון אני יודע את החומר, אך רציתי שהכל יהיה מעולה..

לכן, מכיוון שידעתי שהיו שנים שקניתי שוטנשטיין והשתמשתי רק קצת- בחלקו, החלטתי לצלם את החלק שאני לומד בו משוטנשטיין של חבר..לא השתמשתי רק בו אלא נעזרתי בו קצת לפני מבחנים..

חשבתי שזה בסדר, אך יש שאמרו לי לאחרונה שאולי זה אסור..

יש לציין שלא נעשה בו כל שימוש ברבים/הפצה..רק רק עזר לי קצת בחזרות

מה לעשות כעת?

תשובה

שלום וברכה

א. ההלכה מכירה בזכויות יוצרים, ועל כן כשמדובר בשימוש מועט מאוד - מותר לעשות זאת, אך אם מדובר בשימוש משמעותי - הדבר אסור. אני לא יודע למדוד "כמה" השתמשת, אבל אם זה היה שימוש ממש ללימוד ולא רק שימושש ארעי - זו פגיעה בזכויות יוצרים.
ב. עקרונית, היה נכון לשלוח סכום כסף להוצאת שוטנשטיין. אולם כיוון שדרך זו נראית לא ריאלית, הגמרא בביצה אומרת ש"גזל ולא ידע ממי גזל - יעשה בזה צרכי רבים". על כן, אמוד בכמה הייתי מעריך את ערך השימוש שלך, ותן אותו לצרכי ציבור.

כל טוב