זימון לנשים

חדשות כיפה צוות ישיבת פתח תקוה 04/09/07 21:51 כא באלול התשסז

שאלה

יש אצל חברה שלי מנהג שאם אין זימון בנים בשולחן, אז האבא (וכל בן אחר שנמצא) מוחל על כבודו ובנות מזמנות(אם 3 מעל בת מצווה...)

הייתי אצלם, והם ביקשו ממני לזמן ונמנעתי, כי אבא אמר לי שאסור. האם מותר לענות לזימון? (אז עניתי מישום כבוד הבית...)

תשובה

שלום לך,

ראשית, אף על נשים יש מצווה לזמן, כך עולה מהגמרא. אמנם, אין הן מצטרפות לזימון עם גברים ביחד, מפני הצניעות. אך אם ישנן שלוש נשים ומעלה שאוכלות יחד, הן רשאיות לזמן, ולפי דעות מסויימות (הגר"א) הן חייבות.
מה קורה כאשר הן אוכלות יחד עם גברים?
אם יש זימון לגברים, נוהגים שהן לא פורשות לעשות זימון לעצמן, אף שלפי האדמור הזקן (שו"ע הרב קצט ו) מותר להן.
ואם לגברים אין זימון בפני עצמן ולנשים יש, כמו במקרה שהצגת, ששלוש נשים אוכלות עם שני גברים, יש מי שכתב (תשובות והנהגות) שלא יזמנו לעצמן משום צניעות. אך הרב אליעזר מלמד הורני שיכולות לזמן לעצמן אם הן חפצות בכך.
לפי מה שאת כותבת הרגשת עם זה לא בנוח. הרגשה זו מאוד מובנת לאור העובדה שאין את רגילה בכך. כפי שציינתי, אין זו חובה לנשים לזמן (לרוב הדעות), אך ודאי שראוי היה שתעני לזימון שלהם. מן הסתם, אם תתרגלי לזמן, זה לא יראה לך מוזר, אף לא בפני גברים.

שנה טובה

ידידיה