ויכוחים בין אמא לבת

חדשות כיפה הרב מאיר צוקרמן 24/03/09 10:15 כח באדר התשסט

שאלה

נפרדתי מבעלי וכעת אני גרה אצל הורי. אמי מקניטה אותי על מצבי בחיים ואני נפגעת מהמילים שלה (על מה שהיה ותחזית שחורה לעתיד)לרוב אני מצליחה לשתוק אך לפעמים אני עונה לה ומבקשת שתפסיק, אחר כך אני מצטערת ומרגישה שאני חוטאת בכיבוד אב ואם.

האם להורים מותר להגיד הכל?

תשובה

לא. גם להורים לא מותר להגיד הכל, ובמיוחד לאור מצבך, שאני מניח כי את מאד פגיעה בעקבות הפרידה מבעלך, אני יודע כי את מצפה לחיבוק, למילה טובה, לחיזוק ועידוד. (בהגדרה ההלכתית, אמירות פוגעות מוגדרות כ"אונאת דברים", והן אסורות, ראי משנה מסכת בבא מציעא, פרק ד' משנה י':
אוֹנָאָה בִדְבָרִים: ... אִם הָיָה בַעַל תְּשׁוּבָה, לֹא יֹאמַר לוֹ זְכֹר מַעֲשֶׂיךָ הָרִאשׁוֹנִים. אִם הוּא בֶן גֵּרִים, לֹא יֹאמַר לוֹ זְכֹר מַעֲשֵׂה אֲבוֹתֶיךָ, שֶׁנֶּאֱמַר (שמות כב) וְגֵר לֹא תוֹנֶה וְלֹא תִלְחָצֶנּוּ")
הייתי רוצה מאד לעודד אותך, לחזק, להגיד מילה טובה...
אל תתביישי לומר לאמא שלך כי את מאד מצפה לחיבוק, עידוד וכו'. אני מניח כי היא מקניטה אותך, בגלל חרדות שיש לה בגלל מצבך. היא איננה חושבת על מה ואיך היא אומרת לך. זה "יוצא לה" מאיזשהוא מקום פנימי, ואני מניח כי גם היא מצטערת על מה שהיא אומרת...