והדרת פני זקן

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 03/07/07 23:25 יז בתמוז התשסז

שאלה

שלום לרב!

מצוות "והדרת פני זקן", למי הכוונה זקן?

מי קובע מאיזה גיל אדם נחשב זקן?

כל אדם מבוגר ממני נחשב כזקן? אם אני באוטובוס ומישהו שיותר מבוגר ממני, נגיד בן 30 או 50, אני צריכה לקום ולתת לו לשבת במקומי?

תודה רבה!

תשובה

לשואלת שלום רב.
מצוות "והדרת פני זקן" היא לקום לכבודו, ואח"כ לחזור לשבת. בהלכה מוזכר שמדובר על ת"ח אפילו אם הוא צעיר, ואם אינו ת"ח, אז הגיל הוא 70. אמנם כאמור זה לגבי לעמוד לכבודו. מלבד זה יש מצוה של גמילות חסדים. לכן, כשאתה נוסע באוטובוס, ועולה מישהו שקשה לו לעמוד, מצוה לעזור לו ולתת לו לשבת, וזה לא עניין של גיל אלא הערכה עד כמה קשה לו, בין אם זה אשה בהריון או נכה או סתם אדם שנראה לך שבקושי עומד על רגליו.
בברכה
אפי קיציס